11, Lukasenka ellen tüntető egyetemistát küldött fegyenctelepre a fehérorosz bíróság

külföld
2021 július 16., 13:58

Fegyenctelepen letöltendő börtönbüntetésre ítélte egy minszki bíróság azokat a fehérorosz egyetemistákat, akiket a tavalyi elnökellenes tüntetésekkel összefüggésben vettek őrizetbe - erről számolt be pénteken a Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet.

A jogvédők szerint 11 vádlottat két és fél, egy vádlottat pedig két év börtönbüntetésre ítéltek.A vádlottakat a közrendet súlyosan sértő cselekmények megszervezésében és előkészítésében találták bűnösnek. A nyomozás szerint azt tervelték ki, hogy egyetemi diákokat és alkalmazottakat vonnak be a 2020-as elnökválasztást követő tüntetésekbe.

A vádlottakat 2020 novemberében vették őrizetbe, köztük voltak diákok öt minszki egyetemről, egy tanárnő és egy végzős orvostanhallgató. A vádlottak azóta is előzetes letartóztatásban voltak, a fogva tartási körülményeik enyhítéséért benyújtott kérelmeket a hatóságok elutasították. A diákügy vádlottjait jogvédők politikai foglyoknak tartják.

Fehéroroszországban a tavaly augusztus 9-én tartott elnökválasztás után rendszeresek voltak a hatodszor hatalomra kerülő Aljakszandr Lukasenka elnök elleni tömegtüntetések, amelyeket a hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket. Az ellenzék szerint a 66 éves Lukasenka választási csalással került ismét hatalomra. A választási eredményeket a nyugati hatalmak sem ismerték el. (MTI)

Kiemelt videóink