Már több mint száz halálos áldozata van a németországi áradásoknak

katasztrófa
2021 július 16., 11:39

„Attól tartok, csak a következő napokban látjuk majd teljes mértékében a katasztrófát”

– mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön, miután a jelentések szerint már több mint száz halálos áldozata van a Németországban és Belgiumban is pusztító hatalmas esőzések utáni áradásoknak. A mentőalakulatok továbbra is több száz embert keresnek, a Rajna-vidék-Pfalzban található Ahrweiler környékén 1300 emberrel például teljesen megszakadt a kapcsolat a megrongálódott telefonhálózat miatt, róluk nem tudnak semmit. Roger Lewentz regionális belügyminiszter szerint a halálos áldozatok száma tovább fog nőni.

photo_camera Erftstadt városa az esőzések okozta áradások után Fotó: HANDOUT/AFP

A belga hatóságok jelentése szerint az országban már 12 halálos áldozata van az áradásoknak, öt embert pedig továbbra sem találnak. A legtöbben Liege-ben haltak meg, annak ellenére is, hogy elrendelték a Meuse folyó közeli területek evakuálását.

Halálos áldozatok nincsenek, de az áradások Svájcot, Luxemburgot és Hollandiát is súlyosan érintik, Schleitheim és Beggingen svájci falvakban villámáradások söpörtek át, Maastricht lakosait pedig felszólították, hogy hagyják el otthonaikat. Roermondban is legalább 550 háztartást evakuáltak.

Az előrejelzések szerint a régióban még több eső várható, miközben a Rajna és mellékfolyóinak vízszintje már így is veszélyesen megemelkedett.

Több ezren maradtak otthon nélkül, miután házaikat elpusztította a víz, vagy a hatóságok veszélyesnek ítélték az épületet. Szakértők szerint rengeteg olyan épület van, amelyik bármikor összeomolhat. (Guardian)