Orbán: Lehetővé tesszük a harmadik oltás felvételét

járvány
2021 július 16., 06:08

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli Kossuth-rádiós interjújában bejelentette, hogy lesz harmadik oltás, pontosabban lehetőséget biztosítanak arra, hogy aki kéri, kaphasson harmadik oltást is.

„Nem ismerünk olyan körülményt, ami szerint ártana. Félni nem kell tőle, ha az emberek biztonságérzetét növeli, miért zárnánk el őket ettől a lehetőségtől? Lehetővé tesszük a harmadik oltás felvételét, ha jól figyelem a nemzetközi eseményeket, ez máshol nincs így”

– mondta Orbán Viktor, aki ezek szerint lemaradt arról, hogy májusban az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein is bejelentette, hogy harmadik körös oltást ajánlanak fel a kínai Sinopharm-vakcinával oltottak számára.

Orbán azt mondta, azt ajánlják, a második oltás után négy hónappal adják be a harmadik oltást, de ha valaki előbb szeretné megkapni, abban az esetben az orvosra bízzák, hogy döntse el ő, ki kell-e várni a négy hónapot a második és a harmadik oltás között.

A harmadik oltást augusztus elsejétől lehet felvenni, az oltást mindenki ott kapja meg, ahol a másodikat is megkapta. Arról, hogy mi legyen a harmadik oltás, szintén az orvos dönt.

Bejelentette azt is, hogy az egészségügyi dolgozók számára kötelező lesz a koronavírus elleni oltás. Ehhez hozzátette, az egészségügyben dolgozók számára „egyébként is vannak olyan oltások, amiket kötelező felvenni”.

Szerinte „Magyarország még mindig az egyik legbiztonságosabb ország átoltottság tekintetében, és a teljes védettséget adó második oltást nagyobb arányban kapták meg Magyarországon mint máshol”. Hozzátette, hogy „még ha visszafertőződés van második oltás után – előfordul –, annak a lefolyása jóval enyhébb”.

Az idősebb korosztály átoltottságáról a következőt mondta: „85 százaléka van átoltva a 65 év felettieknek, akik nincsenek beoltva, ők veszélyben vannak. A delta variáns agresszív, durva, és megtalálja azt, aki nincs beoltva. Ezért az időseket személyesen fel fogjuk keresni. Ebbe bevonjuk a háziorvosokat is, megróbáljuk rávenni őket, hogy vegyek fel az oltást. Ha felveszi, felveszi, ha nem, nem.”

Elmondása szerint „a 16-18 év közöttiek átoltása nagy sebességgel halad, 45 százalék körül van” az átoltottságuk, a 12-15 év közöttieknél pedig még csak 13-14 százalék körül mozog az átoltottság. Utóbbi miatt azt is bejelentette, hogy a szeptemberi iskolakezdés előtti két napon, hétfőn és kedden minden iskolában oltást rendeznek, ahol minden gyerek megkaphatja az oltást, ha a szülő engedélyezi.