Párbeszéd: A kormány megtévesztette az embereket a Sinopharm-vakcinákkal

POLITIKA
2021 július 16., 11:04

A Párbeszéd felszólította a kormányt pénteken, hogy kérjen bocsánatot a Sinopharm-vakcina "szakmai protokollt mellőző bevezetése" és az emberek megtévesztése miatt - írja az MTI. A párt frakcióvezető-helyettese, Burány Sándor online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli, Kossuth Rádiónak adott interjújában

"kicsit szemérmesen, a tényeket kicsit elhallgatva, de mégiscsak beismerte", hogy egy nagyon fontos kérdésben igaza van Karácsony Gergely főpolgármesternek és az ellenzéknek, vagyis valóban meg kell vizsgálni a koronavírus elleni harmadik oltás bevezetésének lehetőségét.

photo_camera Burány Sándor Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Burány Sándor azt mondta, hogy a Sinopharm-vakcina használatát Magyarországon nem egy orvosokból álló szakértői testület, nem az Európai Gyógyszerügynökség, hanem Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter engedélyezte "politikai okokból". A vakcinát korábban sehol nem adták be hatvanévesnél idősebb embereknek, a kormány azonban pont a 65 év felettiek körében kezdte bevezetni, akikre gyakorlatilag nyomást gyakorolt, "mondván, ne válogassunk a vakcinák között".

Amikor az ellenzéki politikusok a szakértők aggályaira hivatkozva kérték, hogy szűréssel állapítsák meg, nyújt-e kellő védettséget a vakcina, akkor a kormány oltásellenességgel vádolta őket. Burány szerint

A kormánynak be kell ismerni, és vállalni kell a felelősséget, de erre nem hajlandó.Az ügyben Magyarországon nem a kabinet végzett vizsgálatokat, hanem egyes nagyvállalatok, a Semmelweis Egyetem, illetve a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat. Sem az egyetem, sem az önkormányzat vizsgálata nem adott megnyugtató választ a kételyekre, sőt éppen azt mutatta, hogy a hatvan év felettiek esetében a Sinopharm-vakcina hatékonysága jóval gyengébb, mint bármelyik más oltásé.