Zivatarok jönnek

július 16., péntek 14:54

Pénteken a fátyolfelhők és a gomolyfelhő-képződés mellett a legtöbb napsütésre a Dunántúl északi felén számíthatunk, délután pedig a déli és keleti megyékben elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Éjszaka délkelet, dél felől kiterjedt zivatarzóna érkezik, emiatt reggelig sokfelé valószínű zivatar, majd eső is.

Szombaton országszerte erőteljes gomolyfelhő-képződés valószínű, a legtöbb napsütés a Tiszántúlon várható, a Dunántúlon azonban inkább erősen felhős égkép lesz jellemző. Rövidebb-hosszabb szünetekkel sok helyen valószínű ismét zápor, zivatar. A zivatarokat pénteken és szombaton is elsősorban felhőszakadás kísérheti. Az északias szél főként zivatarok környékén lehet erős vagy viharos.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 25 és 31 fok között valószínű, de a Délnyugat-Dunántúlon ennél kissé hűvösebb, míg a Tiszántúl északi felén néhány fokkal melegebb lehet.

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú riasztásokat adott ki több déli járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután. Az érintett területeken a következő órákban rövid idő alatt több mint 50 milliméternyi eső is hullhat.

Másodfokú riasztásokat adhatnak ki Budapestre, továbbá Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megye járásaira. Szintén a felhőszakadás veszélye miatt Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett zivatarveszély miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. (MTI)