120 embert vettek őrizetbe Georgiában a Pride szétverése miatt

külföld
2021 július 17., 17:13
Kormányellenes tüntetők Alexander Lashkaravára emlékeznek
photo_camera Kormányellenes tüntetők Alexander Lashkaravára emlékeznek Fotó: STRINGER/Sputnik via AFP

Irakli Garibasvili miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy összesen 120 ember ellen indult eljárás a két héttel korábbi melegfelvonulást megelőző attrocitások és brutális erőszak miatt.

Tbilisziben július 4-én ellentüntetők megbénították a város forgalmát, utcákat torlaszoltak el, és megtámadták a tbiliszi Pride szervezőinek irodáját - emiatt az ötnapos LMBT-rendezvénysorozat zárásaként aznapra tervezett felvonulást le is fújták. A szélsőséges-homofób támadók nem csak aktivistákat, de több tucat újságírót is bántalmaztak. Egyikük, a 37 éves operatőr, Lekso Lashkarava súlyos arcsérüléssel került kórházba. Később kiengedték, de néhány napra rá belehalt sérüléseibe.

Az eset nyomán komoly belpolitikai botrány alakult ki Georgiában, az ellenzék ugyanis azzal vádolja a kormányt, hogy addig hergelte az embereket a Pride-mozgalom ellen, amíg erőszakhoz nem folyamodtak. A Tbiliszi Pride is azt közölte, hogy a sok előzetes egyeztetés ellenére a kormány végül semmit sem tett az erőszak ellen - sőt, inkább bátorította azt.

Az eset után két alkalommal is több ezer ember vonult az utcára, hogy a kormányfő lemondását és a felelősségre vonást követeljék a haláleset, és az elharapózott erőszak miatt.

Garibasvili nem akar lemondani. A kormányfő a letartóztatásokkal alighanem azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy keményen fellép a rendzavarókkal és az erőszakot alkalmazókkal szemben. Az ellenzék és a kormánytól független média szerint ezzel azonban csak a saját felelősségét igyekszik elpalástolni. (MTI/DPA)