2022-ben kaphatják meg a rendvédelmi dolgozók a beígért hat havi „fegyverpénzt”

2021 július 17., szombat 8:26

Egy összegben kapnák meg hat havi fizetésüket a rendvédelmi dolgozók 2022 elején, hogy ezzel akadályozzák meg a tömeges leszereléseket, írja a napi.hu a Belügyi Érdekegyeztető Tanács és a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács üléseinek jegyzőkönyve alapján.

A „fegyverpénzre” keresztelt juttatást még 2019-ben ígérték be, most pedig várhatóan februárban kaphatják meg a dolgozók, de ezt a gazdasági növekedés 5,5 százalékos növekedéséhez kötötték. A juttatás mintegy 178 milliárd forintjába kerül majd a költségvetésnek, azonban nem mindenki részesül benne.

A fegyverpénz csak annak jár, aki 3 éve folyamatosan szolgál, ami egyébként az állomány 90 százalékára igaz. De szintén nem terjed ki a juttatás a rendvédelmi igazgatási viszonyban dolgozó közalkalmazottakra, kormánytisztviselőkre (riaszosok), valamint a munkavállalókra. A szakszervezetek szerint ez hátrányos megkülönböztetés, különösen a riaszosokra nézve, akik nem csak adminisztratív, műszaki, és logisztikai feladatokat látnak el a rendvédelmi szerveknél, hanem a pandémia idején a hivatásosok munkájának egy részét is ők végezték el.