A kormány 100 milliárd forintot tol egy magántőkealapba, ami aztán külföldön vesz földeket

POLITIKA
2021 július 17., 08:19

Orbán Viktor egy péntek esti kormányrendelettel utasította Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy szeptember végéig hozza létre a Termőföld Magántőkealapot,

aminek az a célja, hogy termőföldeket vegyen a kelet-közép-európai régióban. A rendelet szerint ezzel teremtenék meg „a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapjait”. Az alapkezelőt Szijjártó választhatja ki, akin keresztül 400 millió euró (~143,8 milliárd forint) keretösszeggel alakulhat meg Termőföld Magántőkealap. Ennek a pénznek a 70 százalékát, azaz 280 millió eurót (~ 100 milliárd forintot) a magyar állam biztosítja a költségvetésből.

A rendelet nem részletezi, hogy a kelet-közép-európai régión belül hol vennének földeket, de a szomszédos országok közül például Romániában ezt engedik a törvények. Az Európai Parlament 2015-ös tanulmánya szerint az ottani termőföldeknek már 40 százaléka került külföldi tulajdonba. Erre a vonatra már Mészáros Lőrinc is felült, 2019-ben 1290 hektárnyi földet szerzett Arad és Bihar megyében egy holland befektetőtől.

A tőkelalap alapítói határozatát az állami tulajdonú Eximbank adja ki. Az állami banknak több tőkealapja is van, és előfordult már, hogy Rogán Antal ismerősei lettek az alapkezelők.

Egyébként a kormány már idén áprilisban is létrehozott egy magántőkealapot mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásoknak, aminek még csak 60 millió euró volt a jegyezett tőkéje. Az Exim hazai magántőkealapjai közül messze a Termőföld Magántőkealap lesz a legnagyobb.