Sikerült szétosztani 16 milliárdot a Pasa Parkon belül

POLITIKA
2016 március 11., 18:12
comments 154

Az állami Eximbank november végén írt ki egy pályázatot két, összesen 16 milliárd forintot kezelő kockázatitőke-alap felállítására. A Forbes most kiderítette, hogy a tendert a Rogán-közeli GB&Partners hozta el. 

A lapnak feltételek alapján már eleve gyanús volt, hogy a tendert külön ráírták valakire: 

a rövid határidő mellett az érthetetlennek tűnő pályázati megkötések is furcsák voltak, melyek alapvetően lekorlátozták, eleve kik lehetnek a befutók.

Már az eredményhirdetés előtt sejteni lehetett, hogy a GB&Partners lehet a győztes. A cég mögött ugyanis Rogán Antal ismerősei, Gubicza Ágoston és Boris Mihály állnak. 

  • Gubicza Ágoston egyébként Rogán Antal első feleségének férje, akivel együtt neveli a miniszter legidősebb fiát. 
  • Boris Mihály pedig szintén csak a Pasa Parkban talált magának lakást. 
  • De a Forbes szerint szintén ott lakik Puskás András, az Eximbank üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese, aki korábban Rogán polgármester-helyettese volt a Belvárosban.

Később az Eximbank nem akart beszámolni az eredményről, mert szerintük ehhez szükség lenne a nyertes hozzájárulására is. A GB&Partnerst pedig azzal pattintotta le az érdeklődő újságírókat, hogy az eredmény banktitoknak számít, ezért nem nyilatkoznak róla.

Papírforma

A bank honlapjára most felkerült dokumentumból kiderül, hogy az erről szóló szerződést már decemberben megkötötték. Az eredeti kiírás szerint az eredményhirdetést december 10-én tartották volna, de később az Eximbank erről azt nyilatkozta, hogy egy adminisztrációs hiba miatt rosszul tüntették fel a dátumot. Végül december 18-án hozták ki a győztest. Vagyis, a 16 milliárdos tőkealapok felállításáról szóló szerződéseket a hónapban fennmaradó 7 munkanapban sikerült elvinni az aláírásig.

Nem túl meglepő módon Eximbank a GB&Partners Kockázati Tőkealapkezelő Zrt-vel szerződött. 

A megbízási szerződés magántőkealap megalapítására és kezelésére vonatkozik, a szerződés értéke pedig a „jegyzéskori jegyzett tőke 2,45%-a”, valamint a befektetési időszakot követően „az alap nettó eszközértékének 2,45%-a”.

Vagyis a GB&Partners 2,45%-os alapkezelési díj mellett dolgozik majd, mivel a két alap összesen 16 milliárdot fog lejegyezni, ez a befektetési időszakban 392 millió forintos díjat jelent. Az erről szóló szerződés határozatlan idejű.

A bank októberben 160 millióért szerződést kötött a Kölcsényi és Némethi Ügyvédi Irodával a tőkealapok felállítására. A szerződés részleteiről nem lehet sokat tudni, de az alapok mérete együtt 16 milliárd, a 160 millió jócskán meghaladja a piaci árat.

Bibliai léptékben ömlik a pénz a külkerbankból 

Az Eximbanknál egyébként nem példa nélküli, hogy kormányközeli arcok jutnak nagyobb pénzekhez: Február végén Kuna Tibor cége, a Young & Partners kapott lehetőséget arra, hogy 125 millióért szervezzen rendezvényeket a banknak. 

De az állam külkereskedelmi bankja finanszírozta Garancsi István CSOK-os lakóház-beruházását, Andy Vajna TV2-vásárlását, de sorozatban nyerik olyan kormányközeli cégek a közbeszerzéseit, mint a Századvég vagy a Humansoft Kft. Valamint ezen a bankon keresztül fizet ki a kormány 50 milliárd forintot a Fidesz szerbiai szövetségesének, a VMSZ-nek is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.