Ki más finanszírozná 16,5 milliárd forinttal Orbán jóbarátjának kopaszi-gáti ingatlanfejlesztését, mint egy állami bank?

gazdaság
2016 január 04., 11:21

Szombaton érkezett a váratlan hír, hogy Orbán Viktor mászóbarátja, a Videoton FC tulajdonosa, továbbá építőipari és hirdetőipari milliárdos Garancsi István cége, a Market Asset Management Kft. fog ingatlant fejleszteni a kedvelt budapesti parkban, a Kopaszi-gátnál. A hír már önmagában érdekes volt, hiszen tökéletes volt az üzletember időzítése, éppen akkor fogott bele a projektbe, amikor a kormány tízmilliókkal tolja meg a jómodú családok lakáshoz jutását.

photo_camera

Talán még ennél is érdekesebb, amit a Válasz.hu vett észre, hogy az ügyletet nem is akárki finanszírozza:

az Eximbank.

És valóban, december 10-én zálogjogot jegyzett be az állami bank az anyavállalat, a Market Építő Zrt. Market Asset Management feletti tulajdonjogán.

photo_camera
 A Válasz.hu szerint a "sikerre ítélt" projektet 16,5 milliárd forinttal finanszírozza az állami bank. (Andy Vajna TV2-vásárlását
tolja meg ugyanez az állami bank.)

Nem rossz a 16,5 milliárdos kölcsön, hiszen egy hárommillió forintos alaptőkéjű kft. kapja.

Az Eximbank egy olyan állami bank, aminek elvileg az a célja, hogy a külföldi piacokra termelő cégeket segítse. Tavaly azonban lehetővé tették, hogy olyan projekteket is finanszírozzon – állami garanciával –, amelyeknek semmi köze a külkereskedelemhez.

(Válasz.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.