Előzetes kényszergyógykezelésre küldte a bíróság a Honvédkórház COVID-osztályán késelő férfit

bűnügy
2021 július 17., 12:30
Izolációs terület a Honvédkórházban
photo_camera Izolációs terület a Honvédkórházban Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

„A Budai Központi Kerületi Bíróság legfeljebb hat hónap időtartamra – 2022. január 14-ig – elrendelte az előzetes kényszergyógykezelését annak a férfinak, akit többek között védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsítanak. A bíróság egyidejűleg megszüntette a terhelt letartóztatását és elrendelte elmeállapotának megfigyelését. Ez utóbbi a foganatba vételtől számított egy hónapig tart” - írja a Fővárosi Törvényszék szombat délután kiadott közleménye.

Március 13-án délután egy 37 éves kínai férfi önkívületi állapotban többekre rátámadt a Honvédkórház covid-osztályán.

A BRFK akkori közlése szerint a férfi előbb egy nő nyakát szorongatta és ütni kezdte a mellkasát, majd kötözésre használt ollókat kapott fel és meg akarta támadni a nő segítségére siető ápolót. Az elkövető ezután egy másik kórteremhez rohant, egy altatásban és lélegeztetés alatt álló beteghez lépett, akit közel harminc alkalommal fejen szúrt a kezében lévő ollókkal. A férfit végül a kórház biztonsági emberei fogták le, és adták át a kiérkező rendőröknek. Azonnal elrendelték előzetes letartóztatását.

Az 54 éves áldozatot, egy koronavírussal kezelt tanárnőt, a támadás után újraélesztették, de később belehalt a sérüléseibe. Megsérült a támadás során az egyik biztonsági őr is.

A törvényszék most szombaton azt közölte, hogy a bíróság a letartóztatás megszüntetésével párhuzamosan elrendelte az elkövető elmeállapotának megfigyelését.

A cselekmény közfeladatot ellátó személy sérelmére, továbbá több személy sérelmére, valamint védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette kísérletének, illetve testi sértés bűntette kísérletének megállapítására lehet alkalmas és – bizonyítottság esetén – 10-től 20 évig vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint bűnismétlés veszélye miatt indítványozta a gyanúsított előzetes kényszergyógykezelését, valamint elmeállapotának megfigyelését.

„A terhelt külföldi állampolgár, személyi körülményei rendezettek, azonban a magyar nyelvet nem ismeri, magyarországi kötődéssel nem rendelkezik. Minderre figyelemmel továbbra is alappal lehet tartani attól, hogy szabadlábra kerülése esetén visszatérne az állampolgársága szerinti országba, vagy a hatóságok elől megszökne, illetve elrejtőzne” - írja a közlemény.

A törvényszék szerint a férfi büntetlen előéletű, de kiszámíthatatlan viselkedése miatt a bűnismétlés veszélye vele szemben változatlanul fennáll, és az elkészült nem végleges igazságügyi elmeorvos szakértői véleményben foglaltak szerint a gyanúsított jelenleg kóros elmeállapotban szenved.