Mintha Kásler Miklós arról beszélne, hogy a harmadik oltás is kötelező lesz az egészségügyben dolgozóknak

járvány
2021 július 17., 11:58

Interjút adott Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter a Hír Tv-nek, amiben beszélt a harmadik oltásról és az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé tett oltásról.

Kásler szavaiból úgy tűnik, hogy a harmadik oltás nem csak opció lenne, hanem azt is kötelezővé teszik az egészségügyi dolgozóknak. A riporternek arra kérdésére, hogy vizsgálták-e az egészségügyi dolgozók körében az oltás elfogadottságát, Kásler azt válaszolta:

„Az egészségügyi dolgozók átoltottsága rendkívül magas, nem száz százalékos, de magas. Tehát gondolom, hogy aki önként vállalta a két oltás felvételét, ők belátják azt, hogy a harmadikra is szükség van.”

Ha valóban így van, akkor ez egy új eleme az intézkedéseknek, ugyanis eddig arról nem volt szó, hogy a harmadik oltás is kötelező lesz az egészségügyi dolgozóknak, sőt Orbán Viktor kifejezetten arról beszélt a pénteki Kossuth rádiós interjúban, hogy csupán elérhetővé teszik azoknak a harmadik oltást, akik ettől érzik magukat biztonságban.

A riporter ezután azt is megkérdezte, hogy mi van azokkal, akik valamilyen alapbetegségük miatt nem kaphatnak oltást, mire Kásler szintén az előbbieket megerősítve azt válaszolta, hogy „aki nem kapja meg a harmadik oltást, az olyan beosztásba kerül, ahol betegekkel nem találkozik.”

Kásler arról is beszélt, hogy nem csak a betegekkel foglalkozó egészségügyi személyzet számára lesz kötelező oltás, hanem a háttérszemélyzet számára is, mert ők nem elszeparálhatóak.

A harmadik oltásról az interjú végén még azt mondta a miniszter, hogy a szakvélemény a vegyes oltást ajánlja, tehát ha valaki nRNS típusú oltóanyagot (Pfizer, Moderna) kapott, akkor harmadiknak vektorvakcinát (AstraZeneca) vagy elölt vírusból készült oltást (Sinopharm) érdemes adni neki.

A teljes adás itt nézhető meg: