A magyar újságírók ellen is használt kémszoftver gyártója tagad, és rágalmazási perrel fenyeget

POLITIKA
2021 július 19., 09:05

„A Forbidden Stories jelentése tele van téves feltételezésekkel és megalapozatlan elméletekkel, amelyek komoly kétségeket vetnek fel a források megbízhatóságával kapcsolatban. Határozottan tagadjuk a jelentésükben megjelent hamis állításokat. Forrásaik olyan információkkal szolgáltak számukra, amelyeknek nincs ténybeli megalapozottságuk, ezt az állításaikat alátámasztó dokumentáció hiánya is igazolja. Valójában ezek az állítások annyira felháborítóak és távol állnak az igazságtól, hogy az NSO rágalmazási per indítását fontolgatja”

– írja közleményben az izraeli NSO group. E cég szoftverét használhatta több kormány, köztük a magyar is, hogy újságírókat és ellenzékinek gondolt közéleti szereplőket figyeljen meg.

Az NSO Group központja Izraelben.
photo_camera Az NSO Groupnak otthont adó épület Tel Aviv közelében, 2016 augusztusában Fotó: JACK GUEZ/AFP

Azt írták, hogy az NSO „kizárólag bevizsgált kormányok bűnüldöző és hírszerző ügynökségeinek értékesíti a technológiát, kizárólag azzal a céllal, hogy a bűncselekmények és terrorcselekmények megelőzésével életeket mentsenek”, hozzátéve, hogy a rendszert nem az NSO üzemelteti, és nincs rálátása az adatokra.