Molinóval akciózott a Greenpeace a Váralagútnál

környezetszennyezés
2021 július 20., 09:26

A Greenpeace Magyarország aktivistái egy Tiszta levegőt! feliratú molinót eresztettek le a budapesti Váralagút bejáratánál kedd reggel, hogy ezzel hívják fel a települési és országos szintű döntéshozók, különösképpen a kormány figyelmét arra, hogy sürgősen meg kell hozniuk a levegőtisztasági intézkedéseket.

photo_camera Fotó: Greenpeace

A Greenpeace Magyarország közleménye szerint azt várják a választáson induló minden párttól, hogy hozza nyilvánosságra, kormányra kerülés esetén 2022-től mit tenne a légszennyezettség csökkentéséért.

Közleményükben azt írják, évente több mint 13 ezer magyar hal meg idő előtt az egészségtelen levegő miatt. Magyarország az egyik legszennyezettebb levegőjű tagállam az Unióban, a súlyos légszennyezettség miatt pedig februárban kimondta az Európai Bíróság, hogy Magyarország uniós jogot sértett azzal, hogy nem hozott megfelelő levegőtisztasági intézkedéseket a PM₁₀-szennyezettség csökkentése érdekében. Magyarország ellen a nitrogén-dioxid éves határértékének túllépése miatt is kötelezettségszegési eljárás van folyamatban, amelynek a vége hasonló ítélet lehet, mint a PM₁₀-szennyezettség esetében, amennyiben a kormány nem lép fel az NO₂-szennyezettség ellen sem.

photo_camera Fotó: Greenpeace

„Elszomorító, hogy 2021-ben nem evidencia Magyarországon a szennyező, emberek millióinak egészségét leginkább károsító gépjárművek forgalmának korlátozása, sőt egyesek »autósüldözésként« bélyegzik meg az erre irányuló törekvéseket. Ráadásul egy ökológiai és klímaválság kellős közepén, amikor a szennyező járművek használatával a saját egészségünk mellett az éghajlatunkat is tönkretesszük” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace levegőtisztasági szakértője.