Az egészségre veszélyes mértékű légszennyezettség miatt ítélte el Magyarországot az EU Bírósága

környezet
2021 február 03., 14:31

Az Európai Unió Bírósága megállapította, hogy Magyarország megsértette a környezeti levegő minőségével kapcsolatos uniós jogi szabályokat - írja a HVG.

A kötelezettségszegési eljárás ebben az ügyben évekkel ezelőtt indult el hazánk ellen, ugyanis 2005. január 1-jétől Budapest térségében és a Sajó-völgyben, illetve 2011. június 11-től (a 2014-es év kivételével) Pécs térségében – mindhárom zóna esetében 2017-ig – rendszeresen és tartósan magasabb volt a PM10 részecskék, vagyis a szálló por mennyisége az ajánlott napi határértéknél. A szálló pornak való tartós kitettség növeli a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi megbetegedések és a tüdőrák kockázatát.

photo_camera Szmog Pécs térségében. Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

A bírósági ítélet szerint Magyarország nemcsak az ezen részecskékre vonatkozó napi határérték betartását hagyta figyelmen kívül, hanem az arra vonatkozó kötelezettségét is, hogy a határértékek túllépésének időtartama a lehető legrövidebb legyen. Ezen felül az EU Bírósága azt is nehezményezte, hogy a magyar hatóságok jelentős késéssel fogadták el a levegőminőség javításával kapcsolatos intézkedéseket.