A Momentum, a DK és Hadházy bojkottálná Orbán népszavazását

POLITIKA
2021 július 21., 10:06

„Ez a népszavazás a demokrácia megcsúfolása, semmi több mint öncélú gyűlöletkeltés: a hatalom magyart fordít magyar ellen, megbélyegez, megoszt, csak hogy elterelje a figyelmet a valódi problémákról és saját bűneiről. Ezen a gyűlöletkeltő kamunépszavazáson semmiféle módon nem szabad részt venni, ezért a Momentum bojkottra szólít fel mindenkit!” - reagált Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje, miután Orbán Viktor bejelentette, „gyermekvédelmi népszavazást” tart a kormány a „szexuális propagandáról”.

Ezen a véleményen van Hadházy Ákos független képviselő is, aki többek közt a Momentum támogatásával indul az ellenzéki előválasztáson: „Az ellenzéknek viszont egyértelmű és határozott választ kell adni: a lehető leghatározottabban és legegységesebben kimondani, hogy ez csak egy figyelemelterelő, hazug kampányfogás. A világ egyik legrosszabb járványkezelése, 30000 halott és összeomlott egészségügy után, 8 hónappal a választások előtt ez nyilvánvalóan csak egy kampánytrükk.”

Hadházy Ákos, független képviselő, az ellenzék egyéni képviselőjelöltje Zuglóban
photo_camera Hadházy Ákos Fotó: Bankó Gábor

A DK is bojkottra utalt azzal, hogy „az orbáni népszavazás érvénytelen és eredménytelen lesz, tenni fogunk róla”. A párt szerint a kormány a helyreállítási alap körüli problémák és a megfigyelési botrány miatt kétségbeesett, és „újabb háborút talált ki magának »Brüsszellel«, ennek keretében hirdetett népszavazást”.

A Jobbik - ami a Fidesszel együtt megszavazta a homofób passzusokkal teleszórt pedofiltörvényt - még nem tette egyértelművé, támogatja-e a bojkottot. Jakab Péter azt írta, a népszavazás „egyértelmű terelés” a megfigyelési botrányról.

Karácsony Gergely főpolgármester Orbán után néhány perccel bejelentette: szintén népszavazást kezdeményez a Fudan Egyetemről, az autópálya-koncesszióról és az antitestszűrésekről.

Miről népszavaztat a kormány?

A következő öt kérdést fogják feltenni az állampolgároknak:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?