Nógrád megyében 200 millióba került 1,1 km bicikliút

csoda
2021 július 21., 15:54

Szendehelyen 2015-ben átadtak 3 biciklis útszakaszt, amihez az állam EU-s forrást biztosított.

A Magyar Narancs azt írja, hogy a nógrádi községben készült kerékpárúthoz az állam 199,39 millió forint EU-támogatást adott.

A lap megnézte a Közbeszerzési Hatóság adatbázisában a még 2015-ben kiírt pályázatot, és kiderült, hogy a három különálló kerékpárút-szakasz 655,43, 338,04 és 146,02 méter hosszan, vagyis összesen 1,1 kilométer út épült 200 millióból.

A beruházást a Közmű-Alagút Magas és Mélyépítő Zrt. bonyolította le, ami csapadékvíz-elvezetést, támfal- és kerékpároshíd építést, illetve bontási munkákat is végzett. Az elérhető adatok szerint időközben szerződést is módosítottak, mert „az elhúzódó támogatói döntés és a támogatási szerződés aláírását követően késve kezdődtek a kerékpárút kivitelezési munkálatai, melyből adódóan az elszámolást sem tudtuk egyértelműen lezárni, valamint nem tudtuk összeszedni a szállítói finanszírozású számlák benyújtáshoz szükséges dokumentumokat azok benyújtásának végső határidejéig”.

A 146 folyóméter hosszúságú szakaszra a lap egy olvasója panaszkodott, mivel egy kereszteződésen áthaladva húzódik úgy, hogy se előtte, se utána nem kapcsolódik további kiépített kerékpáros infrastruktúrához. Az önkormányzat nem válaszolt azzal kapcsolatban, mi került egy méter kerékpárúton 182 ezer forintba. (Magyar Narancs)