Budapest egyelőre nem kerül a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára

Budapest
2021 július 22., 15:57

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) a kínai Fucsou városban ülésező világörökségi bizottsága csütörtökön úgy döntött, hogy Budapest mégsem kerül a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Egy év múlva újra megvizsgálják a budapesti helyszíneket, azaz a Duna-part látképe, a Budai Várnegyed és az Andrássy út helyzetét.

Korábban az 1987 óta nemzetközileg védett budapesti helyszín esetében belengették a világörökségi veszélyeztetettségi listára helyezését, ami után a következő lépés már a világörökségi cím elvétele lehetne. Többek között kifogásolták a Városliget és a Budai Vár átépítését, illetve rémületesnek nevezték, hogy a Mol 120 méter magasra tervezett székháza építési engedélyt kaphatott, hiszen jelentősen átalakítja a városképet, belerondít a világörökségi panorámába is.

photo_camera Fotó: Róka László/MTI/MTVA

Az UNESCO bizottságában a nagy építési projektek, a magas épületek, a zsidónegyedként ismert terület bontási munkálatai és a nem megfelelő fejlesztései, a műemlékvédelmi erőfeszítések hiánya és a megnövekedett forgalom kelt aggodalmat. A Duna-part látképe és a Budai várnegyed 1987-ben került a listára, majd 2002-ben az Andrássy út és történelmi környezete került fel a világörökségi listára. (MTI)