Erre a zuhéra még a Kínai Kommunista Párt sem volt felkészülve

külföld
2021 július 22., 14:25

A Kínai Kommunista Párt szerint csak 33 ember vesztette életét az elmúlt napok heves árvizeiben Honan tartományban. A lakosság mégis egyre türelmetlenebb, egyre több kritika éri a párt katasztrófavédelmi felkészültségét - írja a Guardian.

A héten több eső esett Kínában, mint valaha, de az előrejelzési rendszer hibái miatt nem tudták időben megfékezni az áradást és megóvni a lakosságot. Sokan nem tudtak a közelgő viharról, mert nincsen internet-hozzáférésük, és a hatóságok emailben küldik az értesítéseket. Sokszor még az internetezők sem veszik észre őket, mert a legtöbb ilyen levél automatikusan spam mappába kerül.

„A jelzéseket a helyi hatóságoknak kellene küldeni, majd onnan szétszórni a lakosságnak. Sokkal jobban figyelnek, ha közvetlenül tőlük kapják az értesítést. Szerintem sok helyi önkormányzat egyáltalán nem is látta az előrejelzést” – nyilatkozta egy helyi lakos.

A helyi médiaplatformok is csak összezavarták az embereket. A központi üzenet azt ígérte, hogy: „ezer évben egyszer előforduló időjárás várható”.

Sokan azt sem értik, miért nem zárták le rögtön a metróhálózatot. A halálesetek jelentős része egy metrószerelvényen történt, több mint 1000 ember szorult be az elárasztott alagútba. Az esetről felvétel is készült, amin az emberek kapaszkodva tartják magukat fent a mellkasig érő vízben.

photo_camera Fotó: EyePress via AFP

Egy sokak által megosztott WeChat-bejegyzés is kritizálta a hatóságok munkáját. A cikkben látható volt egy felvétel, ami holttesteket mutatott Csengcsou város Sakoulu metróállomásán. Eközben a helyi média azt közvetítette, hogy az utasok már nincsenek veszélyben.

A cikk azt is megemlítette, hogy a helyi sajtó már a mentőakció közben is annak sikerét hirdette. Ezt onnan lehetett tudni, hogy a csapdába esett utasok online közvetítették a mentést.

Érdekes módon a cikk hamar lekerült a platformról. (Guardian)

(A posztot Lénárd Lili írta.)