Mégis lehet majd a térdelésről posztolni az olimpián

olimpia
2021 július 22., 11:44

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Tokió 2020 szervezői szerdán megtiltották a közösségi médiát kezelő csapatuknak, hogy olyan képet posztoljanak, amin sportolók térdelve tiltakoznak a rasszizmus ellen, de most visszavonták ezt a döntésüket.

Egy bennfentes elmondta a Guardiannek, hogy azért is találta furcsának a NOB álláspontját a posztokkal kapcsolatban, mert a szervezet eddig kifejezetten használta az olyan ikonikus képeket, mint amin Tommie Smith és John Carlos emeli fel öklét, hogy tiltakozzon az Egyesült Államokban a feketékkel szemben folytatott igazságtalan bánásmód ellen az 1968-as olimpián.

Miután a NOB változtatott a néhány napja meghozott szabályon, a Twiterre gyorsan ki is posztoltak egy térdelős képet.

link Forrás

Korábban egyébként bármilyen politikai, vallási vagy faji demonstrációt tiltottak az olimpia helyszínein, de most már megengedett a csöndes demonstrálás.

A rasszizmus elleni térdelés Magyarországon is érzékeny téma volt a foci EB alatt, amikor ugyanis a Magyarország-Írország meccsen az írek letérdeltek, a magyar drukkerek jól kifütyülték őket. Orbán Viktor provokációnak nevezte az írek gesztusát, és azt is mondta, hogy magyar ember csak három esetben térdel le: a Jóisten, a hazája és a szerelme előtt. (Guardian)