Tíz éve történt, hogy egy szélsőséges ultranacionalista lemészárolt 77 embert Norvégiában

július 22., csütörtök 10:12

Semmiképpen sem szabad válasz nélkül hagyni a gyűlöletet, jelentette ki Erna Solberg norvég miniszterelnök csütörtökön, pontosan tíz évvel azután, hogy a szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik kioltotta 77 ember életét egy kettős merényletben.

Breivik 2011. július 22-én pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, majd a közeli Utoya szigetén a kormányzó párt ifjúsági szekciójának táborában kezdett féktelen lövöldözésbe, a legfiatalabb áldozata mindössze 12 éves volt. A támadásban hetvenheten vesztették életüket. Breivik azért követte el a merényletet, mert zavarta, hogy az ország külföldi bevándorlókat fogad be. A merénylet volt a skandináv ország második világháború utáni történetének legvéresebb tragédiája. Breiviket 21 év börtönbüntetésre ítélték, ami Norvégiában a kiszabható maximum, de ezt meghosszabbíthatja a bíróság a büntetés letelte után, ha úgy látja, hogy a férfi veszélyes a társadalomra nézve.

Anders Behring Breivik a tárgyalásán. Fotó: JONATHAN NACKSTRAND

Solberg a csütörtöki megemlékezésen elmondta, hogy sokat tettek az elmúlt tíz évben a biztonsági szolgálatok felkészültségének javításáért, valamint azért, hogy a szélsőségesség minden formája ellen felvegyék a harcot. A miniszterelnök úgy fogalmazott: mindenkiben ki kell alakítani a visszavágás képességét, így erősítve az intolerancia és a gyűlöletbeszéd elleni "védőpajzsot".

Breivik merényletét a miniszterelnök az egész norvég nép és az ország demokráciája elleni támadásként értékelte. Csütörtökön az oslói katedrálisban emlékmisét tartanak a támadás áldozatainak tiszteletére. Délután Utoya szigetén kerül sor egy ceremóniára, amelyet egy koncert, este pedig Harald király beszéde követ. (MTI)