Újabb nap, újabb vívóérem

olimpia 2021
2021 július 25., 14:23
  • Szilágyi Áron tegnapi kardaranyához egy párbajtőr ezüstöt tett hozzá vasárnap Siklósi Gergely
  • A cselgáncsozó Pupp Réka csak a hosszabbításban maradt alul a bronzcsatában
  • Tizedeken múlt Verrasztó Dávid dobogója is
  • Hosszú Katinka tényleg nincs csúcsformában

Újabb kivívott érem

Magyarország a 9. helyen zárta a hétvégét az olimpiai éremtáblázaton: Szilágyi Áron kardban szerzett szombati első helye után döntőbe jutott párbajtőrben is egy magyar vívó. Siklósi Gergely világranglista-vezetőként és világbajnokként érkezett az olimpiára, de a papírformát érvényesíteni korántsem egyszerű. Siklósinak ez a döntőig remekül sikerült, a fináléban azonban jobb volt nála a francia Romain Cannone.

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A 23 éves magyar vívónak ez volt az első olimpiája, de aligha az utolsó. Párbajtőrben a kor nem annyira számít, Imre Géza például 2016-ban 42 évesen lett szintén ezüstérmes.

A női törözők közül Kreiss Fanni jutott a legtovább, ő a 16 között búcsúzott, a címvédő és világbajnok, világranglista-vezető orosz Inna Gyeriglazova állította meg, aki aztán a döntőben kikapott az amerikai Lee Kiefertől. Csapatban a magyar tőrözőnők még pástra lépnek, férfi párbajtőrcsapat nem jutott ki az olimpiára.

Vegyes úszás

Hosszú Katinkáról lehetett tudni, hogy messze nincs olyan formában, mint öt éve, amikor három aranyat és egy ezüstöt nyert Rióban. A 400 vegyes döntőjébe a hetedik legjobb idővel került, ezen helyezésben azért tudott javítani a döntőben, de címvédőként csak 5. lett. Azt nyilatkozta a futam után, hogy ennyi volt benne most a maximum. Hosszú mögött végzett a mindössze 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória, aki viszont felhőtlenül örült ennek a helyezésnek. (A japán Ohasi lett a bajnok.) Hosszú azt mondta, mostantól a 200 vegyesre koncentrál.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Negyedik lett a férfi 400 vegyesen Verrasztó Dávid, mindössze 21 századdal lemaradva a dobogóról. „Nagyon nehéz most mit mondani. Ezúttal nem a szégyengéppel kell hazautaznom, de alig több mint két tizeden múlt a dobogó. Az utolsó métereken senki sem lát már, én sem éreztem, hogy jönnek" - értékelt a szám háromszoros Európa-bajnoka és kétszeres vb-ezüstérmese az MTI-nek. „Boldog vagyok és boldogan megyek majd nyaralni" - összegzett.

A 4x100 méteres magyar férfi gyorsváltó (Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor) döntőbe jutott a 6. idővel. Milák kicsit panaszkodott arra, hogy rosszul esett neki a reggeli úszás, reméljük, a 200 méter pillangó döntőjére már megszokja.

Elmaradt a meglepetésérem cselgáncsban

Pupp Réka óriási bravúrral indította az olimpiai szereplését. 52 kilóban legyőzte a címvédő, világ- és Európa-bajnok Majlinda Kelmendit., aztán az amerikai Angelica Delgadót is. A negyeddöntőben ugyan kikapott a svájci Fabienne Kochertől, de a vigaszágon legyőzte a koreai Parkot. A bronzért meccselt ezután Pupp, de ott a hosszabbításban kikapott olasz ellenfelétől, így ötödik lett.

photo_camera Fotó: JACK GUEZ/AFP

„Most még van bennem csalódottság, de olimpiai újoncként egy ötödik hely nem rossz. Mindig bíztam az edzőmben, de egy jó eredmény azért jól jön visszaigazolásként" - mondta az MTI-nek. "Mentálisan sikerült megerősödnöm az utóbbi időben, ettől kinyílt a dzsúdóm. Elkezdtünk szakemberrel dolgozni, ami nem csak beszélgetést, hanem feladatokat jelent, és ennek köszönhető, hogy csak magammal foglalkozom a meccsek előtt, nem pedig azzal, hogy mi lesz, vagy mit várnak tőlem."

Péni az ötödik helynek is tudott örülni

Férfi 10 méteres puskában Péni István ötödik helyen végeztt. Azok után nem is csoda, hogy egyáltalán az is kérdéses volt, hogy ott lehet az olimpián, miután doppingügybe keveredett, ami alól felmentették, miután alighanem vetélytársa árménykodásának köszönhetően lett pozitív a doppingtesztje.

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

„Az alapversennyel nagyon elégedett vagyok, jól kezdtem és végig megfelelő tudatállapotban voltam, a 629,4 kör egy nagyon erős eredmény ebben a mezőnyben" - nyilatkozta a finálé után Péni az MTI-nek, aki azt mondta, a döntőben mentális szempontból nem volt gondja, de sajnálja, hogy néhányszor hibázott, egymás után több 10,2-t és egy 10,0-t is lőtt. - "Ezek megbüntettek, igazából elvitték a döntőt, hiába tudtam a végén felállni. Összességében elégedett és boldog vagyok ezzel az ötödik hellyel, mert ami tőlem tellett, azt a munkát beletettem ebbe." A felkészülését megelőző botrányról azt mondta, hogy csodának tartja, hogy itt van az olimpián, és amit vele tettek, "azt senki nem érdemli. Biztos vagyok benne, hogy nekem volt a legnehezebb a felkészülésem az egész magyar csapatból, de csak annyit tudok mondani, hogy vannak gonosz emberek" - mondta a sportlövő. A másik magyar, Pekler Zalán 39. lett.

Csapatban nem megy

Bemutatkoztak a férfi pólósok, de elvesztették az első meccsüket a görögök ellen (9-10). A címvédő szerbek a spanyoloktól kaptak ki (12-13).

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A női kézisek Franciaország ellen kezdtek, a végjátékot szorossá tudták tenni, de egyetlen góllal kikaptak (29-30).

photo_camera Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Röviden

Pingpongban kiesett mindkét magyar, miután Póta Georgina a második fordulóban 4-1-re kikapott a svájci Georgina-Rachel Moret-től.

Tollaslabdában mindkét magyar papírforma vereséget szenvedett: Krausz Gergelyt az indonéz Ginting, Sárosi Laurát a thaiföldi Intanon győzte le.

Ugyanakkor evezésben a hétfőről előrehozott negyeddöntőben Pétervári-Molnár Bendegúz futamában második lett, ezzel a szerdai elődöntőbe jutott.

Laser Standardban Vadnai Benjamin az első futamban 7. lett, a másodikat elhalasztották.

A tornász Kovács Zsófia a vasárnapi selejtezőből bejutott az egyéni összetett csütörtöki döntőjébe.