Siklósi Gergely ezüstérmet szerzett Tokióban

olimpia 2021
2021 július 25., 12:35

A magyar párbajtőrözőt 15:10-re verte Romain Cannone a döntőben.

A mérkőzés késve kezdődött, mert elromlott a Makuhari csarnok eredményjelzője. Hosszú percekig nem érkezett technikai segítség. Végül 5 perc után indították el az első három perces visszaszámlálást. Az első két - trükkös - találat Cannone-é volt. Ekkor a magyar edző, Dancsházy-Nagy Tamás jól hallhatóan rászólt Siklósira, hogy kevesebbet szúrjon, inkább törekedjen előre nyomni az ellenfelét. Ki is egyenlített, ám a francia ismét elhúzott két ponttal. 4:4-ig mégegyszer megismétlődött ugyanez és pont eddig tartott az első harmad.

Cannone támadja SIklósit az első három perc során.
photo_camera Cannone támadja Siklósit az első három perc során. Fotó: MOHD RASFAN/AFP

A második hárompercben tudta az asszó során először átvenni a vezetést Siklósi, amit gyorsan egyenlített a francia egy vitás találattal. A bírókra volt szükség, hogy eldöntsék, lelépett-e a pástról a támadás során. 9:7-nél már látszott, a körülmények miatt a magyar a feszültebb. A második háromperc végül 14:9-re zárult, a franciát egyetlen találat választotta el az olimpiai bajnoki címből.

Cannone támadja Siklósit a második háromperc során.
photo_camera Siklósi szerez pontot a második játékrészben. Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

A francia nagyon bátran kezdte el a következő játékmenetet, ami előbb egy Siklósi találatot, majd a francia győzelmét eredményezte.

A magyar vívó a tokiói olimpián a döntőig minden asszóját a játékidő letelte előtt nyerte meg. A kínai Csao Tung ellen 15:9-re, a marokkói Houssam Elkord ellen 15:13-ra, a koreai Park Szangjong ellen 15:12-re és az olasz Andrea Santarelli ellen 15:10-re nyert.

A 23 esztendős Siklósi Gergely már a juniorok között letette névjegyét, világbajnokságon egyéniben és csapatban is aranyérmes 2016-ban és ebben az évben nyerte meg egyetlen magyar bajnoki címét is. A felnőttek közt 2019-ben Budapesten egyéniben világbajnoki arany-, Európa-bajnokságon a párbajtőrcsapattal bronzérmes lett. Tokióba a világranglista első helyezettjeként érkezett.

Párbajtőrben a férfiaknál eddig két egyéni győzelmünk volt olimpián, nem mostanában: Kulcsár Győző 1968-ban, Fenyvesi Csaba 1972-ben bajnok. Ez egybeesik a nagy triplázással, amikor a férfi csapat zsinórban háromszor nyert aranyat (1964, 68, 72). Érmet legutóbb Imre Géza nyert egyéniben. Öt éve, Rióban lett második. A döntőben 14-10-re vezetett, de a 15. pontot nem tudta megszerezni. A nőknél Nagy Tímea 2000-ben és 2004-ben, Szász Emese 2016-ban nyert.