A világ legnagyobb dohánycége 10 éven belül betiltaná a cigarettákat

egészség
2021 július 26., 04:48

A Philip Morris International (PMI) vezérigazgatója felszólította az Egyesült Királyság kormányát, hogy egy évtizeden belül tiltsák be a cigarettákat. Jacek Olczak úgy fogalmazott, cége „el tudja képzelni a világot cigaretta nélkül”, és „minél előbb megtörténik, annál jobb mindenkinek”.

Szerinte a cigarettákat hasonlóan kellene kezelni a benzines autókhoz, amelyek értékesítését Nagy-Britanniában az eddig tervezettnél tíz évvel előbb, már 2030-ban megtiltják.

A Philip Morris ezzel saját márkája, a Marlboro alatt is vágja a fát, ellenben jobban az előtérbe tolja egy másik termékét, az IQOS-t, ami nem égeti, hanem melegíti a dohányt, a reklámjuk szerint pedig füst és kátrány nélkül juttatja be a nikotint a szervezetbe. Olczak szerint ha a kormány tényleg a tiltás mellett döntene, és felajánlana a dohányosok számára „füstmentes alternatívákat”, azzal „mindörökre megoldanák a problémákat”.

photo_camera Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Arról nem tett említést, hogy a PMI nemrég egymilliárd font értékben tett ajánlatot, hogy felvásárolják a Vecturát, egy asztmás inhalátorokat gyártó brit gyógyszeripari céget.

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint a dohányzás évente közel 8 millió ember halálát okozza. (Guardian)