„Elképesztően büszke vagyok, hogy azt mondhatom, meleg vagyok és olimpiai bajnok” – üzent aranyérmével a britek győztes műugrója

olimpia 2021
2021 július 26., 12:25

„Elképesztően büszke vagyok, hogy azt mondhatom, meleg vagyok és olimpiai bajnok. Amikor fiatalabb voltam, azt gondoltam, nem érhetek el semmit, azért, aki vagyok. Az, hogy most olimpiai bajnok vagyok, megmutatja, hogy bármit elérhetsz” – mondta el győzelme után Tom Daley, aki a férfi torony szinkronugrásban nyert Nagy-Britanniának aranyérmet Matty Lee oldalán.

Thomas Daley és Matty Lee
photo_camera Thomas Daley és Matty Lee Fotó: OLI SCARFF/AFP

A két brit műugró az esélyesnek számító kínai párossal vívott kiélezett döntőt, és végül kevéssel, de sikerült megcsípniük az első helyet. A döntő után a Guardian beszámolója szerint Daley szemlátomást érzelmeivel küzdve beszélt arról, hogy milyen nehéz volt az idáig vezető út.

Daley 2013-ban beszélt először a nyilvánosság előtt arról, hogy homoszexuális. „Amikor fiatalabb voltam, mindig úgy éreztem, hogy egyedül vagyok, más vagyok, nem passzolok a többiek közé. Hogy van bennem valami, ami soha nem lesz annyira jó, mint ahogy a társadalom elvárná. Remélem, hogy minden olyan LMBT-fiatal, aki most egyedül érzi magát, láthatja, hogy nem számít, mert nem vagy egyedül. És bármit elérhetsz” – mondta el az olimpiai bajnok sportoló, aki a legutóbbi két olimpián két bronzérmet már begyűjtött. Daley a brit műugrás legismertebb alakja, négy olimpián van túl, de még mindig nem beszélt esetleges visszavonulásáról.