Malária elleni gyógyszert fejleszt a BioNTech

TUDOMÁNY
2021 július 26., 19:52

A malária ellen is beveti az mRNS-technológiát a BioNTech. A német cég, ami az amerikai Pfizerrel közösen alkotta meg a koronavírus elleni első vakcinát, az év végén kezdi meg a malária elleni biztonságos és nagy hatékonyságú vakcina klinikai tesztjeit. A céljuk, hogy először létrehozzák az mRNS-alapú vakcinát a betegség ellen. A klinikai tesztek a következő évben kezdődhetnek. A vakcinát aztán 2023-24-től hozhatják forgalomba. Jelenleg csak egy mérsékelten hatékony védőoltás áll rendelkezésre, így az új vakcinával a BioNTech piacvezető lehet.

A BioNTech emellett létre kíván hozni egy mRNS-vakcinát gyártó létesítményt Afrikában. A kontinens egyike azon régióknak, melyeknek problémát okoz a megfelelő mennyiségű koronavírus elleni oltás beszerzése.

A cég most felméri, hogyan lehet fenntartható gyártást biztosítani a kontinensen, hogy ellássák az afrikai országokat vakcinával. A tervezett létesítményben különböző mRNS-alapú vakcinákat gyártanának. A BioNTech és a Pfizer egymilliárd adag koronavírus elleni vakcinát fog eljuttatni az alacsony és közepes bevételű országokba az idén, és egy újabb milliárd adagot 2022-ben.

A múlt héten a két vállalat bejelentette, hogy egy dél-afrikai cég, a Biovac Institute lesz az első a kontinensen, amely megkezdi a koronavírus elleni vakcina gyártását.

A BioNTech már korábban közölte, hogy dolgozik egy tuberkulózis elleni vakcinajelöltön, amelynek klinikai vizsgálatai 2022-re vannak kitűzve, valamint a rák számos formájának terápiáján. (Spiegel/MTI)