Nem tetszett neki a szivárványos zászló, tarkón dobta egy doboz sörrel

bűnügy
2021 július 26., 14:58

Soma, ahogy máskor, a Budapest Pride ideje alatt is a belvárosi utcákat rótta biciklijével. Ételfutárként éppen egy Wesselényi utcai címre szállított ebédet, amikor a ház előtt állva észrevette, hogy egy közeledő, nagydarab férfi azt kiabálja, „mocskos buzik!”.

Nem ő volt a címzett, hanem a másik irányból érkező, éppen a Pride-ra tartó, látszólag külföldiekből álló, háromfős társaság, kezükben szivárványos zászlóval. „Ordibálta, hogy tegyék le. Gondolom, nem is értették, mit mond, csak haladtak tovább mosolyogva” - mondta Soma, aki úgy emlékszik, a férfival is volt még egy-két ember, de ők egy szót sem szóltak.

A két csoport éppen a háznál haladt el egymás mellett, ahol Soma várakozott. Látta, ahogy a férfi egyszer csak megfordul, és a kezében levő doboz sörrel tarkón dobja a Pride-ra tartó csapat egyik tagját. Midnyájan csupa sör lettek, még Soma is. „Teljesen ledermedtek. Azt hiszem, a srác odakiabálta, hogy asshole, aztán mentek tovább a Pride felé.”

photo_camera Fotó: Halász Júlia

Mivel a rendezvény miatt amúgy is minden sarkon állt egy rendőr, Soma gyorsan odament egyikükhöz. Elmondta, mi történt, és bár a rendőr nem láthatta az esetet, Soma meg tudta mutatni neki a távolodó férfit. „Azt válaszolta, nem hagyhatja el a pozícióját, de ha szeretném, akkor szól valaki másnak. Megkérdezte, akarok-e most ezzel foglalkozni.”

Somát meglepte a reakció, mivel tele volt a környék rendőrökkel, azt hitte, azonnal tudnak intézkedni. Mivel amúgy is éppen dolgozott, inkább nemet mondott a bonyodalmasnak tűnő feljelentésre. „Nem tudom, a srácot sajnálom jobban, vagy azt az embert, akiből ennyi utálat sugárzik kedvesnek tűnő, ártatlan emberek iránt. Nagyon megráztak az események, a rendőrök tétlenségét is szörnyűnek találtam” - mondta.

A rendőrség eljárást indít

Megkérdeztük a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól, hogy ebben az esetben feladata lett volna-e a rendőrnék intézkedni a néhány tíz méterre levő elkövetővel szemben, vagy a futár további szándékaitól függetlenül értesíteni valakit a közelben levő rengeteg kollégája közül.

Konkrét választ nem adtak, csak a rendőrség szolgálati szabályzatáról szóló rendeletet küldték el. Ebben szerepel, hogy ha a rendőr „meghatározott szolgálati feladat” ellátása közben értesül egy kisebb súlyú jogsértésről, maradnia kell az eredeti feladatnál, de értesítenie kell a felettesét vagy az ügyeletet.

„(...) az életet, testi épséget vagy a közbiztonságot súlyosan és közvetlenül veszélyeztető esemény vagy magatartás észlelése esetén” viszont köteles intézkedni, még akkor is, ha ezzel veszélyezteti az eredeti feladat ellátását.

Kérdésünk után a rendőrség hivatalból eljárást indított garázdaság miatt.