Pink kifizetné a norvég női strandkézilabdások büntetését, amit azért kaptak, mert rövidnadrágban léptek pályára

sport
2021 július 26., 11:44

Az amerikai énekesnő közölte, hogy szívesen kifizetné a norvég női strandkézilabda-válogatott bírságát, amit azért kaptak, mert nem bikinialsóban, hanem a férfi játékosok által is használt rövidnadrágban léptek pályára az Eb-n, írja a BBC.

A csapat összesen 1500 eurós büntetést kapott, amiért nem megfelelő öltözékben álltak ki a múlt heti meccsen, de a szövetség döntése világszerte nagy felháborodást váltott ki, hiszen semmilyen sportszakmai szempont nem indokolja, hogy a nők miért ne játszhatnának ugyanolyan ruhákban, mint a férfiak, ami többet elfed a testükből. A norvégok az Eb előtt is kérvényezték, hogy rövidnadrágban léphessenek pályára, de a szövetség ezt nem engedélyezte számukra.

Pink vasárnap a Twitterre írta ki, hogy nagyon büszke a norvég csapatra, amiért tiltakoztak a szexista mezszabályok ellen, és közölte azt is, hogy boldogan kifizeti a büntetést.

A norvég kézilabda-szövetség már a torna előtt közölte, hogy ki fogják fizetni a büntetést, ha tényleg megbírságolnák őket. Ugyanakkor a csapat Instagram-csatornáján megköszönték a híres énekesnő támogatását.

A szövetség döntését a bírságról a norvég kultúr- és sportminiszter, Abid Raja teljesen nevetségesnek nevezte, az Európai Kézilabda Szövetség szerint ugyanakkor a norvégok megsértették a mezekre vonatkozó szabályokat. A döntést világszerte felháborodva fogadta számos sportoló.

Kapcsolódó hír, hogy a német tornász-válogatott női tagjai az olimpián az egész testüket elfedő ruhában fognak versenyezni, hogy így tiltakozzanak sportáguk szexualizálása ellen. A csapat egyik tagja, Sarah Voss már az Eb-n is így lépett idén pályára, és akkor arról beszélt, hogy az a céljuk a ruhaválasztással, hogy a tornázni kezdő gyerekek is biztonságban érezhessék magukat.

photo_camera Fotó: LIONEL BONAVENTURE/AFP