Brunet legyőzte Mártont, negyedik helyen végzett a magyar kardozó

  • A BVSC-Zugló vívójának már az első meccsén kiugrott a térde, de ez az elődöntőig nem hátráltatta.
  • Igazán ott se, Velikaja győzelme ellenére Márton is szépen vívott, csak a végét siette el.
  • A bronzmeccs nem sikerült jól, támadásai rövidek voltak, a francia Brunet rendre meg tudta ütni a pengéjét. A vége 15:6 lett, oda. Negyedik helye így is a magyar női kardvívás legjobb olimpiai eredménye.
  • A női vízilabdázók döntetlennel kezdtek az oroszok ellen, pedig az első félidőben volt, hogy négy góllal vezettek. Veszve még semmi sincs!
2021 július 26., 12:28

Késely ötödik helyen futott be az előfutamában

Az utolsó ötven méteren csúszott le a negyedik helyről, ezzel pont lemaradt a döntőről, összesítésben kilencedik lett.

2021 július 26., 12:04

Mihályvári-Farkas Viktória fölényesen nyerte előfutamát

16:02.26 alatt úszta le az 1500 métert, több mint tíz másodpercet vert legközelebbi riválisára. Hogy ez elég lesz-e a nyolcas döntőbe kerülésre, az a következő két futam után, úgy fél óra múlva dőlhet el.

Update: Az utolsó előtti előfutam alapján szinte biztos, hogy nem lesz elég. az utolsó időfutam előtt összesítésben már hatan megelőzik, és az utolsó előfutamban még nagy nevek, például a címvédő Katy Ledecky és Késely Ajna úsznak.

2021 július 26., 12:01

Apja lánya: Szofija Pozdnyakova nyerte a női kard egyénit

A döntő Szofija Pozdnyakova találatával kezdődött, de aztán a másik Szofija Velikaja nagyon elkapta a fonalat, és gyorsan 3:1-es előnyre tett szert. Bár Pozdnyakovának sikerült egy újabb találatot szereznie, csak rövid időre tartóztatta fel Velikaját, aki két újabb találattal már 5:2-re vezetett. De Pozdnyakova előbb átvágta a védését, majd lábbal kivédekezte a támadását, így máris szoros, 5:4 lett az állás.

Lüktető asszó volt, Velikaja két találatára Pozdnyakova két egylámpással, majd egy gyors akcióval felelt, így 7:7-re egyenlített. Az első periódus utolsó találatát Velikaja adta, minimális előnnyel várhatta a folytatást.

A fordulás után Pozdnyakova gyorsan egyenlített. Két együttes után egy újabb egylámpással pedig már a vezetést is átvette, először az asszó során. És egyből meg is duplázta az előnyt egy szép oldalvágással. Velikaja egy parád-riposzttal szépített, majd egy direkt támadással egyenlített. Aztán hárítani próbált, de Pozdnyakova elvágott a kvartja alatt. A következő támadásban Velikaja csak hátrált, megpróbált tempót fogni. Talán meg is volt, de a zsűri - Vagyim Gutcajt, az egykori remek szovjet-ukrán kardozó, az egész olimpia messze legjobb zsűrielnöke - videózás után is kitartott eredeti ítélete mellett. Pozdnyakova így már két találattal, majd egy védés-visszavágás után hárommal, 13:10-re vezetett.

Egy újabb együttes után Pozdnyakova indított hamarabb, és be is fejezte a támadását. Egy találatra volt a győzelemtől, de elsőre csak egy együttes jött össze, majd elvágott Velikaja mellett. A következő akcióból kiugrott, amivel összezavarta Veliaját, aki megindulás helyett behátrált, Pozdnyakova pediv kivágta magát.

Szofia Pozdnyakova 25 évvel édesapja után maga is olimpiai bajnok lett kardvívásban, Szofija Velikaja pedig zsinórban harmadszor lett ezüstérmes az olimpián egyéniben.

2021 július 26., 11:02

Márton Anna negyedik lett női kard egyéniben

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A második periódus se kezdődött jobban, Brunet megfogta Márton pengéjét és talált. A következő akcióban egy pengeütés után szerzett tust. Majd még egyett, hogy aztán Márton három gyors támadással 11:5-re alakítsa az állást. Ekkor újra Brunet szerzett találatot egy védés-visszavágás után. A következő akciónál Márton végigkergette Brunet a páston, de nem talált. Viszont hárítani tudta Brunet ellentámadását, és a riposzttal már találatot szerzett. Brüné ezután egy pengeütés-vágással, majd egy egylámpással már 14:6-ra vezetett, majd egy parád-riposzttal a győzelmet is megszerezte. Francia brozn, Márton Anna a negyedik helyen végzett.

2021 július 26., 11:00

Hosszú Katinka megnyerte az előfutamát 200 vegyesen

Összességében a második legjobb idővel jutott az elődöntőbe, az amerikai Kate Douglas mögött. Hosszú ennek a számnak a címvédője és világcsúcstartója. A 400 vegyesen ugyanakkor az látszódott, hogy nincs élete formájában, csak ötödik lett a döntőben. Ez most biztatóbb úszás volt. Sebestyén Dalma csak a 17. legjobb időt úszta, így ő nem jutott tovább.

2021 július 26., 10:49

Egy percen belül kezdődik Márton Anna bronzmeccse

A negyedik helyen kiemelt, előrébb rangsorolt francia Manon Brunet-vel vív az éremért.

2021 július 26., 10:36

Milák nagyon simán nyerte az előfutamát

photo_camera Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

A második százon maga mögött hagyta a teljes mezőnyt. Pedig az első két fordulója borzalmas volt. Így is a legjobb idővel jutott tovább a középdöntőben, majdnem egy teljes másodpercet vert a teljes mezőnyre, és még nem is adott ki magából mindent.

2021 július 26., 10:29

Kenderesi Tamás második lett az előfutamában

1:55.18-as eredménnyel. Nagyot hajrázott, de az elejét elég lassan kezdte. A középdöntőbe jutáshoz talán elég lesz.

Update: elég lesz, az utolsó előfutam előtt csak négyen előzik meg, biztosan bejutott a középdöntőbe. A japán Szeto például mögé szorult.

2021 július 26., 09:37

Márton a bronzért mehet

Márton Anna igyekszik tempót fogni, miközben Szofija Velikaja kivágja magát.
photo_camera Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP
2021 július 26., 09:37

Márton Anna a bronzéremért vívhat

A szünet után Márton első támadását Velikaja hárítani tudta, visszavágása ült. Márton is parádriposzttal válaszolt. Velikajának mégis sikerült három találatra növelni az előnyét, be tudta fejezni a támadását. A következő akcióban viszont csak belevágni tudott Márton támadásába, aki egy fogás után hasba vágta ellenfelét. 10:8 volt az állás, ám a következő akciót a zsúri Velikajának adta, én inkább fordítva láttam. Velikaja következő találatát nem lehetett vitatni, Márton mellényúlt a pengéjének, az orosz simán befejezhette támadását.

Márton következő támadásával ráesett Velikaja kosarára, az orosz ezután két gyors tussal le is zárta az asszót.

Márton 12:50-kor Manon Brunet ellen vívhat a bronzért.


2021 július 26., 09:31

Vezet Velikaja, de Márton nagyon jól vív

Márton nagyon szép, hosszú támadással indított, és meg is szerezte a vezetést. Egy együttes után második szándékból egy lámpás találatot ért el, majd egy újabb gyors akcióval már három tus volt az előnye. Ezután már Velikaja jött, előbb egy védés-visszavágással szerzett tust, majd megütötte a vonalban hátráló Márton pengéjét. Végül egy újabb védés után egyenlített. Márton a legjobb megoldást választva egylámpás találattal visszavette a vezetést, de utána egy második szándékú támadását Velikaja megelőzte.

Márton nem bizonytalanodott el, simán kivágta magát. Utána a zsűri úgy ítélte meg, hogy Velikaja szerzett találatot. Márton elsőre valóban nem talált, és a bíró nem adta meg a remiszát. Én úgy éreztem, időben volt, de meg lehetett adni így is. Velikaja ezután először megszerezte a vezetést, amire Márton egy egylámpás találattal felelt, Velikaja nem tudta felszedni a pengéjét. A következő akcióban már sikerült, Márton ugyan érezte a védést, de nem volt elég gyors. A nyolcadik találatot is az orosz vitte be, az első periódus után 8:6 az orosznak, de Márton nagyon is meccsben van.


2021 július 26., 09:29

Márton az orosz ellen

Balra Velikaja, jobbra Márton. A magyar versenyzőnek nem sikerült megakadályoznia az orosz házidöntőt női kard egyéniben.
photo_camera Fotó: MOHD RASFAN/AFP
2021 július 26., 09:25

Mindjárt kezdődik Márton Anna asszója

A riói ezüstérmes Szofija Velikajával került össze Márton Anna a tokiói elődöntőben, ezen felül még egy sérülés is sújtja, a 32-es táblán vívott asszójában kifordult bal térde, amin eleve van egy szalagsérülése. Ez láthatóan zavarta a verseny során, nem teljesen tudta azt vívni, amit akart, de az eredményeken ez nem látszott, hiszen bejutott az elődöntőbe.

2021 július 26., 09:19

Szofija Pozdnyakova apja nyomdokában

Szofia Pozdnyakova itt éppen lábbal védekezi ki Manon Brunet támadását. Apja olimpiai győzelme után 25 évvel ő is döntőbe jutott.
photo_camera Szofia Pozdnyakova itt éppen lábbal védekezi ki Manon Brunet támadását. Apja olimpiai győzelme után 25 évvel ő is döntőbe jutott. Fotó: MOHD RASFAN/AFP

Szofia Pozdnyakova, az atlantai bajnok Sztanyiszlav Pozdnyakov lánya le se tagadhatná, hogy ki az apja, kísérteties a hasonlóság a mozgásukban. Az orosz kardozó kezdte jobban az elődöntőt, az első periódus végén 8:6-ra vezetett előrébb rangsorolt francia riválisa, Manon Brunet ellen. Pedig két tust szerintem még el is vett tőle a zsűri, de ez sem zökkentette ki. Nagyon szép találatokat adott, többször is védett, még többször előzte meg jó tempóban ellenfelét.

A második periódust nagyon szép találattal kezdte, tempóvágással megelőzte Brunet-t, és a miheztartás végett még hárította is a francia megkésett vágását. A folytatásban se lett kevésbé magabiztos, 12:8-ra elhúzott. Ekkor Brunet kicsit megrázta magát, két szép akcióval szorosabbá tette az asszót. Pozdnyakova taktikai hajigazgatásba kezdett. Ez jót is tett, mert egyből egy parád riposzttal tust is szerzett, bár elsőre a bíró rosszul látta, de videózás után megadta az amúgy egyértelmű találatot. Egy újabb kontrából megszerezte a 14. találatát, majd egy egészen döbbenetesen jó elővágással a győztes tust is bevitte.


2021 július 26., 08:15

Brit győzelem szinkrontoronyugrásban

Thomas Daley és Matty Lee csavarognak a levegőben a férfi szinkrontoronyugrás döntőjében, amit meg is nyertek a kínai páros előtt.
photo_camera Thomas Daley és Matty Lee csavarognak a levegőben a férfi szinkrontoronyugrás döntőjében, amit meg is nyertek a kínai páros előtt. Fotó: OLI SCARFF/AFP

Bevallom, szinte semmit se tudok erről a sportról, csak azt, hogy általában a kínaiak nyerik. Így laikusként meglepetésként értékelném, hogy a brit páros, Thomas Daley (akiről még én is hallottam már, lehet, hogy mégsem akkora meglepetés a győzelmük?) és Matty Lee 471,81-es összpontszámmal megelőzte a Cao Ju-an, Csen Aj-szen kínai párost, akik 471,58 pontot értek el. A harmadik helyen, az első kettőtől messze lemaradva, 439,92 ponttal az orosz páros, Aljekszandr Bondar és Viktor Minyibajev végzett.