Stummer: A kérdés az, hogy történt-e törvénytelen megfigyelés politikai alapon a Pegasus-ügyben

POLITIKA
2021 július 26., 10:14

“Mi is látunk a pályán és tudjuk, hogy meddig ér a takarónk”

- érzékeltette a 444 kérdésére Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke, hogy a testületnek a törvényi előírások miatt szűk a mozgástere a Pegasus-ügy feltárásában. (Mint megírtuk, Stummer ma, hétfőn délelőttre rendkívüli ülést hívott össze, hogy az okostelefonos megfigyelési ügyben kikérdezhessék Pintér belügyminisztert, de a kormánypárti képviselők nem mentek el, megakadályozva ezzel az informálódást.)

De ami lehetséges, azt a bizottság ellenzéki tagjai megpróbálják megtenni.

Első lépésként folytatják a már a múlt héten megkezdett átfogó vizsgálatukat, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a Pegasus-ügy szemüvegén keresztül átnézik a mostani és az előző parlamenti ciklusban a bizottság elé került közbeszerzési mentesítési kérelmeket, hogy a Pegasus-vásárlás nyomait megtalálják. (Ha a magyar szolgálatok nemzetbiztonsági okból beszereznek valamit, ami közbeszerzés hatálya alá esne, a bizottságnak azt minden esetben jóvá kell hagynia. De a kérelemben nem szokták pontosan részletezni, hogy mit vásárolnak éppen.)

Ha megvan a bizonyíték a Pegasus-vásárlásra, át tudnak térni arra, ami Stummer szerint az ügy lényege, vagyis hogy használták-e a megvett szoftvert, és ha igen, ki ellen és milyen felhatalmazással.

Ha a bizottság ellenzéki tagjai meg is találják a vásárlás bizonyítékát, azt, mivel minősített titok, nem közölhetik a nyilvánossággal. Stummer jelezte is a 444 kérdésére, hogy bár Pintér belügyminiszter a múlt héten próbálta “beugrasztani” az ellenzéki bizottsági tagokat, hátha kiadják a titkot, de “ezt a szívességet nem tesszük meg”, és az ellenzéki bizottsági tagok csak jogállami eszközöket fognak használni.

Önmagában azt a tényt, hogy a magyar kormányzat tényleg megvehette a Pegasust, nyilatkozataikban sem Pintér Sándor, sem Varga Judit miniszterek nem tagadták. A kulcskérdés nem is ez, hanem az, hogy történt-e megfigyelés politikai alapon - mondta lapunknak Stummer.

A bizottság igazán potens módon az őszi parlamenti ciklus kezdetétől tud fellépni, a fideszes tagok akkor már ugyanis nem tudják a maihoz hasonló módon elszabotálni az ülést. Stummer ezért az első ülésnap reggelén 8 órára össze fogja hívni a testület ülését, amire elhívják a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetőit is.