Elkezdett terjedni a delta variáns itthon is

járvány
2021 július 27., 15:18

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a magyar mintákban. György István államtitkár négy napja még 20 feletti esetet mondott.

Az a napi jelentésekből is látszik, hogy ha nem is ugrásszerűen, és alacsony bázisról, de folyamatosan nő az új fertőzöttek száma.

A közmédiának nyilatkozó Müller Cecília az MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy az emelkedés a szennyvízadatokban is megmutatkozik; mind a három budapesti mintavételi helyen, illetve négy vidéki nagyvárosban - Pécs, Miskolc, Szekszárd, Salgótarján - nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a vízmintákban.

Müller közölte: nincsenek kétségeik afelől, hogy a delta variáns veszi át a vezető szerepet, és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát.

A harmadik oltásról úgy vélekedett, hogy azt elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják.

Ő is az oltásmixelés pártján van. A szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott (AstraZeneca, Szputnyik), az elölt vírust tartalmazó (kínai) vagy mRNS-vakcinát (Pfizer, Moderna) kaphat emlékeztetőül, és fordítva, de az is lehetséges, hogy valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

A harmadik oltás fajtájáról minden esetben az oltóorvos és az alapbetegséget kezelő orvos dönt.

Augusztus elsejétől lehet beadatni a harmadik oltást, a hét második felében az www.eeszt.gov.hu oldalon lehet időpontot foglalni azoknak, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást.

Beszélt arról is, hogy sokan vannak 60 év felett olyanok is, akik még egyáltalán nem védettek koronavírus ellen. Őket egy vasárnap kezdődő akcióban próbálják meggyőzni az oltás fontosságáról, mert jelenleg a vakcina az egyetlen hatékony eszköz a koronavírussal szemben.