Észak- és Dél-Korea helyreállította a két ország közötti forródrótot

2021 július 27., kedd 5:44

Dél-Korea és Észak-Korea helyreállította a korábban megszakított forródrótot Szöul és Phenjan között - közölte kedden a dél-koreai elnöki hivatal. A bejelentés a koreai háborút lezáró fegyverszünet 68. évfordulójára esett.

A két ország vezetője a tavasz folyamán több levelet is váltott egymással, és abban állapodtak meg, hogy újjáépítik a két fél között a bizalmat. Ez az első lépés annak érdekében, hogy javítsák a két Korea kapcsolatát. Az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) is beszámolt arról, hogy újra megnyílt „az összes Korea-közi kommunikációs csatorna” kedd délelőtt, helyi idő szerint 10 órakor.

Mun Dzse In és Kim Dzsong Un egy 2018-as találkozón. Fotó: KCNA VIA KNS/AFP

A forródrótot Észak-Korea szakította meg tavaly júniusban, miután a két ország viszonya megromlott Donald Trump korábbi amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető második, kudarcba fulladt csúcstalálkozóját követően, amelyen Mun Dzse In dél-koreai elnök vállalta a közvetítő szerepet.

Mun kormánya most abban bízik, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya képes lesz újraindítani a tárgyalásokat Phenjannal arról, hogy Észak-Korea szerelje le nukleáris fegyvereit és állítsa le a rakétaprogramját. (MTI, Reuters)