Niedermüller 484 ezer forintot kért a kerületi cégek átvilágítási jelentéseiért az Átlátszótól

POLITIKA
2021 július 27., 10:48

Közérdekű adatigénylés formájában szeretett volna dokumentumokat kikérni a Klauzál téri piacról az ellenzéki vezetésű erzsébetvárosi önkormányzattól az Átlátszó. A lap újságírója abban az ügyben nyomoz, hogy

“A Demokratikus Koalícióhoz tartozó Niedermüller Péter polgármester előterjesztésére most a Szini Béla vendéglátós vállalkozóhoz köthető cégekhez kerülhet a piac működtetése, amelyek még a fideszes érában jutottak hídfőhöz a piac területén.”

A lap a nyomozásához a kerületi tulajdonú cégeket - így köztük az Erzsébetvárosi Piacüzemeltetési Kft.-t is - érintő átvilágítási jelentéseket próbálta kikérni közérdekű adatigényléssel.

A reakció pont olyan volt, mintha egy, a szabad sajtó munkáját tudatosan akadályozó kormányszervtől érkezett volna.

Niedermüllerék a válaszukban ugyanis 484 ezer forintot kértek a dokumentumokért, a következő indoklással:

„az átvilágítási jelentések terjedelme kb. 1100 oldal, és az igénylő által meg nem ismerhető személyes adatokat is tartalmaz, ezért (…) anonimizálni szükséges (…) 110 óra munkaerő ráfordítás ellentételezéseként 484.000, azaz négyszáznyolcvannégyezer forint költségtérítést állapítok meg.”

Vagyis Niedermüller úgy kalkulált, hogy egy önkormányzati alkalmazott egy óra alatt 10 oldalról tudja kihúzni a neveket, óránként 4400 forintért. Jó lehet Erzsébetvárosnak dolgozni, a képzeltbeli sajtóelhárító irodista ugyanis havi 710 ezer forint körül keres.

“Korábban a bloggerei szerződéseiért kért tőlünk 92 ezer forintot az MTVA, illetve 600 ezer forintot kért a Szépművészeti Múzeum a képkölcsönzési listájukért; ehhez a díszes társasághoz csatlakozik most a Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzat.”

- kommentálta a húzást az Átlátszó cikke.