5 magas rangú kubai tisztviselő halt meg tisztázatlan okok miatt az elmúlt 9 napban

külföld
2021 július 28., 14:52

Az elmúlt 9 napban 5 magas rangú kubai vezető lelte halálát, az okok még nem tisztázottak. A kommunista rezsim nem ad ki hivatalos tájékoztatást, emiatt viszont egyre szélsőségesebb találgatások és pletykák terjednek. Az áldozatok nagyrészt idősek és már nyugdíjasok voltak, ezért a legkézenfekvőbb magyarázat halálukra a koronavírus terjedése.

Az első áldozat a 79 éves Ruben Martinez Puente, korábban a kubai légierő parancsnoka volt, 2003-ban elítélték Miamiban, mivel az ő parancsára két amerikai magánrepülőgépet lőttek le nemzetközi légtérben még 1996-ban. Martinez Puente már visszavonult, és július 24-én lelte halálát, máig nem tisztázott, hogy miben. Agustín Pena Pórrez az északi hadsereg vezetője volt, és a csapatból ő volt a legfiatalabb, 58 évesen halt meg. Pórrez a Kommunista Párt belső vezetésének volt a tagja. Fidel Castro korábbi testőre is a halottak között van, bizonyos Marcelo Verdecia, aki szintén nem tisztázott okokból hunyt el. Az állami média még meg sem erősítette a legutóbb elhunyt két kubai halálát: Manuel Eduardo Lastres Pacheco és Armando Choy Rodriguez hétfőn és kedden haltak meg. Pacheco 1957-ben csatlakozott Fidel Castro gerilla egységéhez, és harcolt Ernesto 'Che' Guevara parancsnoksága alatt is.

Az információk hiánya és a nemrég elhunytak korábbi státusza aggodalomra ad okot Kubában. Többen a kommunista állampárt ténykedését sejtik az esett mögött, de van, aki a nemrégiben kirobbant zavargásokhoz köti a haláleseteket.

Kubában jelenleg hetente dőlnek meg a járványügyi rekordok, július 24-én 7732 volt az új esetek száma. Eddig több mint 340 ezer fertőzöttet találtak, és 2400 ember lelte halálát koronavírusban.Továbbá 30 éve nem látott demonstrációk zajlottak az elmúlt hetekben, mivel a kormányzat nem tudja kezelni a kialakult gazdasági krízist. Bár a kommunista állampárt még az internetet is blokkolja a szigetország nagy részén, mégis tüntetések zajlottak július 11-én. A kommunista vezetőség mindenért az amerikaiakat hibáztatja, még a tegnap megtámadott párizsi nagykövetség ügyében is.

Az amerikai beavatkozás egyik élharcosa, Florida szenátora, Marco Rubio többször is megszólalt az ügyben Twitter-oldalán. A politikus is érdekesnek találja az ügyet, és rögtön összekötötte a haláleseteket. (Miami Herald)

link Forrás

(A posztot Cmarits Milán írta.)