Két karácsonyt is brüsszeli munkával kell töltenie a magyar biztosnak, Várhelyi Olivérnek

eu
2021 július 29., 09:32

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen két karácsonyi ügyeleti posztot is a magyar biztosnak, Várhelyi Olivérnek rótt ki, és Várhelyi nem elégedett a kialakult helyzettel, írja a Politico.

Az Európai Bizottság a nagyobb ünnepek idején szabadságra megy, hazautaznak a biztosok Brüsszelből, de valakinek mindig ott kell maradnia a biztosok közül, hogy ellássa a kötelezően felmerülő teendőket: aláírni dokumentumokat, megoldani hirtelen felmerülő problémákat, ilyesmi. Az ügyeleti rendszert még Jean-Claude Juncker vezette be 2017-ben, azzal a céllal, hogy a nyári szabadságok idején is mindig legyen valaki, aki képviselni tudja a Bizottságot Brüsszelben.

Várhelyi Olivér a belga királyi család újévi fogadásán idén januárban.
photo_camera Várhelyi Olivér a belga királyi család újévi fogadásán idén januárban. Fotó: JAMES ARTHUR GEKIERE/BELGA/AFP

A Politico által megismert belső dokumentum szerint von der Leyennek 2019 és 2023 között összesen öt karácsonyt kellett beosztania, és ebből kettőt a magyar biztos kapott: idén és 2023-ban is Várhelyi fogja majd ellátni a biztosi teendőket a belga fővárosban az ünnepek alatt.

A beosztások persze nemcsak Várhelyit érintik: a különféle ünnepek, nyári bezárások és egyéb leállások miatt az ötéves bizottsági időszak alatt minden biztosnak vinnie kell ünnepi ügyeleteket, és többen vannak, akiknek összesen 13 alkalommal kell majd beugrania kollégái helyett, míg Várhelyinek 12 ügyelet jutott, de ebből kettő karácsony. Így lesz, aki a nagy nyári leállás idején lesz kénytelen dolgozni, másnak az újévet kell Brüsszelben töltenie, és van persze, akinek karácsonykor kell képviselnie a hivatalt.

A Politico által megismert dokumentum egyik lábjegyzetéből derül ki, hogy Várhegyi nem elégedett a beosztással, és szeretne cserélni valamelyik kollégájával.