Meghalt a merengue legendája, Johnny Ventura

2021 július 29., csütörtök 7:13

Elhunyt 81 éves korában szerdán Santiagóban a legendás dominikai merengue-énekes, Juan de Dios "Johnny" Ventura. Ventura halálát szívroham okozta - közölte az énekes fia.

Luis Abinader dominikai elnök háromnapos munkaszünetet rendelt el a gyász alkalmából. Venturát sokan a merengue legnagyobbjának tartották.

Fotó: VALERIE MACON/AFP

A merengue dal és tánc Dominikában született, és mélyen összefonódott a dominikaiak nemzeti identitásával. "Ma minden dominikai gyászol, de biztosak vagyunk benne, hogy az ő művészi öröksége nemzedékről nemzedékre megmarad" - mondta Abinader.

Ventura, aki egy rádiós verseny megnyerésével vált híressé az 1950-es években, 105 albumot készített több mint öt évtizedet felölelő pályafutása során. Legismertebb slágerei közé tartozott a Merenguero Hasta la Tambora és a Patacon Pisao című dal.
Egy ideig a főváros, Santo Domingo polgármestere volt, és a köznyelvben "El Caballo Mayor" néven emlegették.

A latin zenei világ minden táján megemlékeztek a zenészről.

"A zenédért és örökségedért, a mosolyodért és példádért, és azért, hogy minden reggel felöltöztél egy fellépéshez, és megtanítottál minket arra, hogy mi a merengue! Köszönöm Don Johnny!" - írta a híres dominikai zenész, Juan Luis Guerra a Twitteren. (MTI, Reuters)