30 milliárdot költünk a magyar kutatóűrhajós programjára

TUDOMÁNY
2021 július 31., 06:23

Miután pénteken Szijjártó Péter bejelentette, hogy legkésőbb 2025-ben ismét lesz magyar űrhajós, meg is jelent a Közlönyben, hogy ez mibe fog kerülni.

A határozat szerint a kormány

  • „egyetért azzal, hogy Magyarország kutatóűrhajóst küldjön a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), továbbá egyetért a kutatóűrhajós misszió megvalósításához kapcsolódó iparágfejlesztő intézkedések végrehajtásával”; és
  • „felhatalmazza a külgazdasági és külügyminisztert a kutatóűrhajós misszióját előkészítő szerződés aláírására az Axiom Space (székhelye: Houston, Texas, Egyesült Államok) vállalattal”.

A kormány évek óta szeretne magyar küldeni az űrbe, de míg korábban orosz partnerben gondolkodott, ezek szerint végül az amerikai űrügynökséggel szerződésben álló, volt NASA-sok által alapított magáncéggel köt üzletet.

A „magyar kutatóűrhajós misszióját előkészítő szerződés és a misszió megvalósításához kapcsolódó iparfejlesztő intézkedések és forrásigények elfogadásáról” szóló kormányhatározatban szerepelnek az erre szánt „többletforrások”:

  • 2021: 13,5 millió dollár, vagyis mintegy 4 milliárd forint;
  • 2022: 44,5 millió dollár/13,4 milliárd forint;
  • 2023: 27,5 millió dollár/8,3 milliárd forint;
  • 2024: megint 13,5 millió dollár/4 milliárd forint;

összesen 99 millió dollár, vagyis majdnem 30 milliárd forint.

A külügyminiszter tegnap azt mondta, hogy a program keretében 2025 előtt, várhatóan valamikor 2024-ben vagy 2025 első felében mehet majd megint magyar az űrbe. A magyar nemzeti kutatóűrhajós - Szijjártó szerint hangsúlyozottan nem űrturista - kiválasztása és képzése el is elkezdődik hamarosan.