Hamarosan elindulnak a praxisközösségek

Egészségügy
2021 augusztus 02., 04:16

Szeptember 1-jén a tervek szerint elindulhatnak a praxisközösségek - közölte a Világgazdasággal az Országos Kórházi Főigazgatóság. A napilap hétfői számában megjelent cikk szerint az alapellátásban elérhető szolgáltatások körének bővítésére és annak gazdaságos biztosítására jönnek létre országszerte a modellváltó rendelők. Eddig csaknem száz kollegiális praxisközösség indult el hétezer praxistaggal. A főigazgatóság tájékoztatása szerint feldolgozás alatt van az egyesült és integrált praxisközösségek és a praxisközösségi konzorciumok nyilvántartásba vétele. A háziorvosi és a fogászati ellátás finanszírozására szánt idei keret az elmúlt évhez képest 58 százalékkal emelkedett, 105,5 milliárd forintot tesz ki, és már most látható, hogy ezen belül az orvosi bértámogatások mértéke 2022-ben újra nagymértékben, további 38 százalékkal nő. A modellváltásra azért kerül sor, mert 928 üresen álló praxis van Magyarországon a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint, és a lépéstől várják a megoldást erre a problémára.

Júliusban 648 betöltetlen háziorvosi praxisban nem volt orvos, új kilépőként pedig tízen jelezték, hogy nem dolgoznak tovább. A tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma 280 volt, a nyári hónapban nyolc praxis szűnt meg.

photo_camera Németh Alexandra rezidens (b) beolt egy nõt az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának elsõ adagjával Hoksári László háziorvos szolnoki rendelõjében. Fotó: Mészáros János/MTI/MTVA

Jellemzően nem a fogorvosi, hanem a háziorvosi praxisok között volt gyakoribb a megszűnés - mondta a napilapnak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, aki Keszthelyen fogorvos. Magyarországon 2800 alapellátó fogászat van, az üresen álló rendelők száma régóta 280-300 körül alakul. A pácienseket ez annyiban érinti, hogy a körzetekben helyettesítéssel oldják meg a betegellátást, és a helyettesítő orvosok részmunkaidőben dolgoznak.

Tavaly decemberben ebben a cikkben mutattuk be a praxisközösségeket, a modell előnyeit és a lehetséges kockázatokat. (MTI)