Aleksandar Vučić hazugságvizsgálatnak vetné alá magát

bűnügy
2021 augusztus 03., 12:25

Szerbia elnöke a belgrádi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy ő és Aleksandar Vulin belügyminiszter is kész úgy vallomást tenni, hogy közben hazugságvizsgálót kötnek rájuk. Azt mondta, elképesztőnek tartja, hogy van egy Montenegróból származó bűnbanda, aminek a tetteit mindenki ismeri, a médiában viszont napok óta az a téma, hogy vezető politikusoknak volt-e közük ezekhez az emberekhez. Az elnök azt mondta, ezért eljárást indítanak maguk ellen, hogy kiderüljön az igazság.

A sajtótájékoztató előtt jelentették be, hogy az Aleksandar Vučić által vezetett Szerb Haladó Párt egyik alelnöke, Miloš Vučević feljelentést tett a köztársasági elnök és a belügyminiszter ellen, hogy „bizonyítást nyerjen, igazak-e a média állításai, amik szerint a két politikus kapcsolatba hozható az egyik ismert bűnöző, Veljko Belivuk klánjával”.

photo_camera Aleksandar Vučić szerb elnök Fotó: OLIVER BUNIC/AFP

Február 4-én a belgrádi rendőrség 17 embert fogott el, akiket szervezett bűnözéssel, gyilkossággal, rablással, zsarolással és drogkereskedelemmel gyanúsítanak. A rendőrség akkor azt is közölte, a bűnbanda merényletet tervezett az elnök ellen.

A bűnözői csoport a Partizan labdarúgó klub szurkolói csapatát használta fedőszervezetként. A szervezet vezetője, Velja Belivuk a feltételezések szerint a rivális Crvena Zvezda futballcsapatának egy tagját és a Pink Panter bűnbanda egykori vezetőjét, Milan Ljepoját is meggyilkolta. Velja Belivuk a kihallgatásán azt vallotta, kapcsolatban állt az ország vezetésével, és magától az elnöktől is kapott utasításokat, például hogy állítsa le a lelátókon az elnök elleni rigmusokat, lépjen közbe a kormány elleni tüntetéseken, és biztosítsa a Pride-felvonulás békéjét.

Ezzel összefüggésben jelentette be Aleksandar Vučić, hogy feljelenti saját magát az igazság kiderítése érdekében, de végül a párttársa tett feljelentést.

Aleksandar Vučić először 2014-ben, miniszterelnökké választásakor hirdetett harcot a szervezett bűnözés ellen, azóta több bűnözői csoportot is felszámoltak a hatóságok. A legutóbb tavaly október 20-i beszédében tért ki arra, hogy Szerbia nem kerülhet bűnözők kezébe, és az állam nem engedheti meg, hogy bűnözői csoportok irányítsák. (MTI)