Az ombudsman szerint jogsértő, hogy az oltatlanoknak zsebből kell fizetniük a tesztet a kórházi ellátáshoz

Egészségügy
2021 augusztus 03., 06:00

Az alapvető jogok biztosa arra kérte Kásler Miklós minisztert és a tisztifőorvost, hogy vonják vissza azokat a rendelkezéseket, amelyek szerint az oltatlan betegeknek saját költségen kell PCR- és antigéntesztet végeztetniük a rehabilitációs és elektív ellátások igénybevételéhez. Ezek összesen 30 ezer forintba kerülnek.

A jelentés szerint egyrészt ellentétes a jogállamiság elvével, hogy mindezt miniszteri utasításban, és nem jogszabályban írták elő. Másrészt sérül a betegek egészségügyi önrendelkezési joga is, „mind az oltás felvétele, mind az elektív beavatkozásban való részesülés” szempontjából.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 16-án.
photo_camera Kásler Miklós Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Az ombudsman arra jutott, hogy nem észszerűtlen, ha csak védettségi igazolvánnyal lehe részt venni szabadidős rendezvényeken, hiszen ezek eleve fakultatívak, és az intézkedés célja a járványttömeges terjedésének megakadályozása.

A kórházi ellátások esetében azonban más a helyzet, már csak azért is, mert a védettségi igazolvány önmagában nem zárja ki a fertőzöttséget. Ha tehát egy egészségügyi ellátás biztonságos igénybevételéhez muszáj kizárni a covidot, tesztre van szükség, aminek a költségeit viszont jogsértő az érintettekre terhelni.

Az alapvető jogok biztosa egy szülő panasza miatt indított eljárást. A konkrét esetben a szülőtől és az elektív műtétre szoruló négyéves gyermektől is PCR- és antigéntesztet kértek, saját költségen.