Koronavírus-számok Magyarországon 9/21/2022
Elhunytak + 48 Σ 47 457
Kórházban + 92 Σ 923
Fertőzöttek + 12 307 Σ 2 082 750
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 417 738
A legújabb trendek

Az ombudsman szerint jogsértő, hogy az oltatlanoknak zsebből kell fizetniük a tesztet a kórházi ellátáshoz

2021 augusztus 3., kedd 6:00

Az alapvető jogok biztosa arra kérte Kásler Miklós minisztert és a tisztifőorvost, hogy vonják vissza azokat a rendelkezéseket, amelyek szerint az oltatlan betegeknek saját költségen kell PCR- és antigéntesztet végeztetniük a rehabilitációs és elektív ellátások igénybevételéhez. Ezek összesen 30 ezer forintba kerülnek.

A jelentés szerint egyrészt ellentétes a jogállamiság elvével, hogy mindezt miniszteri utasításban, és nem jogszabályban írták elő. Másrészt sérül a betegek egészségügyi önrendelkezési joga is, „mind az oltás felvétele, mind az elektív beavatkozásban való részesülés” szempontjából.

Kásler Miklós Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Az ombudsman arra jutott, hogy nem észszerűtlen, ha csak védettségi igazolvánnyal lehe részt venni szabadidős rendezvényeken, hiszen ezek eleve fakultatívak, és az intézkedés célja a járványttömeges terjedésének megakadályozása.

A kórházi ellátások esetében azonban más a helyzet, már csak azért is, mert a védettségi igazolvány önmagában nem zárja ki a fertőzöttséget. Ha tehát egy egészségügyi ellátás biztonságos igénybevételéhez muszáj kizárni a covidot, tesztre van szükség, aminek a költségeit viszont jogsértő az érintettekre terhelni.

Az alapvető jogok biztosa egy szülő panasza miatt indított eljárást. A konkrét esetben a szülőtől és az elektív műtétre szoruló négyéves gyermektől is PCR- és antigéntesztet kértek, saját költségen.