Négyen is megölték magukat a rendőrök közül, akik ott voltak a Capitolium januári ostrománál

bűnügy
2021 augusztus 03., 15:36

Már négyen követtek el öngyilkosságot azok közül a rendőrök közül, akik az amerikai törvényhozás, a Capitolium épületét védték a januári ostromkor.

A Washington D. C.-i rendőrség hétfőn megerősítette, hogy megölte magát egy 26 éves rendőr, Kyle DeFreytag. DeFreytag 2016 novembere óta volt a rendőrségnél, és az ostrom után elrendelt kijárási tilalom betartásáért felelt. A kijárási tilalmat azután vezették be, hogy tüntetők rendőrökkel csaptak össze, és betörtek a kongresszus épületébe, miután Donald Trump előző amerikai elnök az elektori szavazatok hitelesítésének leállítására szólított fel.

A rendőrség nem sokkal azután tudatta DeFreytag halálhírét, hogy megerősítette: csütörtökön öngyilkosságot követett el Gunther Hashida rendőr is, aki 2003 óta szolgált a rendőrségnél. „Hashida rendőr hős volt, aki életét kockáztatta a Capitoliumunk, a kongresszusi közösség és demokráciánk védelméért” – mondta Nancy Pelosi demokrata párti házelnök. „Minden amerikai hálával tartozik neki a január 6-án és az egész, önzetlen szolgálata alatt tanúsított nagyfokú bátorságáért és hazafiasságáért” – mondta.

A Capitoliumot védő rendőrök közül elsőként Howard Liebengood követett el öngyilkosságot, 51 évesen. A halálhírét a capitoliumi rendőrség januárban erősítette meg. Pár héttel később Jeffrey Smith washingtoni rendőr is megölte magát.

A Capitolium január 6-i ostromának kivizsgálásával megbízott kongresszusi bizottság a múlt héten kezdte el a munkáját. A első ülésen az egyik rendőr, Michael Fanone (akit az ostrom alatt összevertek) bírálta a Republikánus Párt egyes tagjait. „A kollégáimmal szembeni közöny szégyenteljes” – mondta Fanone. A bizottság tagja, Adam Kinzinger illinois-i republikánus képviselő közölte: a vizsgálat során alaposan szemügyre veszik, hogy mit csinált és milyen beszélgetéseket folytatott a republikánus hívekkel Trump.

A rohamrendőrök könnygázt vetnek be a trumpista ostromlók ellen a Capitolium előtt január 6-án.
photo_camera A rohamrendőrök könnygázt vetnek be a trumpista ostromlók ellen a Capitolium előtt január 6-án. Fotó: Joseph Prezioso/AFP

Az amerikai törvényhozás épületét január 6-án ostromolták meg, Trump beszéde után. Az előző elnök nem ismerte el a vereségét, és arról írt a közösségi oldalain, hogy a választást elcsalták. A Capitoliumban a szenátus épp a demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni.

Az összecsapásokban öten meghaltak, köztük a biztonsági erők egyik tagja. Brian Sicknick összeesett, amikor összetűzésbe került a támadókkal, és meghalt. Az igazságügyi orvos szakértő később megállapította, hogy halálát természetes ok idézte elő. (Reuters, MTI)