Szőke Alex a bronzéremért birkózhat

olimpia
2021 augusztus 3., 2:56

Megnyerte a vigaszágas mérkőzését, így egy óra körül a bronzéremért léphet szőnyegre Szőke Alex a kötöttfogású birkózók 97 kilogrammos kategóriájában a tokiói olimpián.

photo_camera Fotó: MTI Fotószerkesztõség/Illyés Tibor/MTI/MTVA

Az ESMTK 21 éves tehetsége georgiai (grúz) Giorgij Meliával találkozott. Az első percben inkább csak puhatolóztak a felek, a bíró másfél perc után a Meilát intette (1-0), de Szőke jószerivel megmozdítani se tudta riválisát a parterhelyzetben.

A szünet után a magyar birkózó nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt, de egy perc után őt küldte a szőnyegre a mérkőzésvezető (1-1). Melia nem csinált semmit, így hamar állásból folytatódott a küzdelem. Az utolsó pont miatt a Melia állt továbbjutásra, így kizárólag a védekezésre összpontosított, passzivitásáért azonban ismét leküldték. Szőke nagy esélyt kapott, de hiába emelte ki ellenfelét, akcióra már nem futotta az erejéből. A magyar versenyzőnek egy perce maradt, hogy pontot szerezzen állásból, ami végül tíz másodperccel a vége előtt egy csodálatos akcióval sikerült neki: összefogta Meliát a hóna alatt, majd eldobta őt (5-1).

„Amikor másodjára leküldték Meliát, akkor arra gondoltam, hogy nem mentem szórakozni, mint a kortársaim, hanem az edzőtáborokban, az edzéseken szenvedtem helyette. Mégsem sikerült, de mentem tovább, nem adtam fel, így azt hiszem, a nagyobb akaraterő döntött. Hiába tapasztaltabb és eredményesebb, én jobban akartam” - mondta az MTI-nek Szőke Alex, aki úgy érzi, megérkezett felnőtteknél is az élmezőnybe.

A harmadik helyért a lengyel Tadeusz Michalik lesz az ellenfele a juniorok között Európa-, a kadettek között pedig világ- és Európa-bajnok magyarnak, aki eddig csak edzésen csapott össze vele.

Lőrincz Viktor megnyerte első mérkőzését a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában, így negyeddöntőbe jutott a tokiói olimpia keddi napján, míg a 62 kilós Sastin Marianna kikapott a 16 között.

A BHSE 31 éves Európa-bajnoka az Ázsia-bajnokságon háromszor ezüstérmes Atabek Aziszbekovval csapott össze. Az első menetben Lőrinczet intették (0-1), de kirgiz riválisa nem tudott akciót csinálni, ráadásul eredménytelenül kért videózást, így 1-1 állt az eredményjelzőn a szünetben. A folytatásban a visszaintés után (2-1) Lőrincz, akinek bátyja, Tamás hétfőn döntőig menetelt egy súlycsoporttal lejjebb, két pörgetéssel (6-1) eldöntötte az összecsapást.

Az ötkarikás játékokon szereplő egyetlen magyar női birkózó, Sastin viszont kikapott a romániai Incze Krisztától. A 38 éves világbajnok a szünetben még vezetett 1-0-ra, aztán ellenfele egy-egy kitolással és mögékerüléssel 3-1-re a maga javára fordította a mérkőzést. Sastin akkor folytathatja a küzdelmet a vigaszágon, ha Incze a fináléig menetel.

A délelőtti programban még a kötöttfogásúak 67 kilós súlycsoportjában Korpási Bálint lép szőnyegre. (MTI)