Két jó csapat és egy ezüstérem

olimpia
2021 augusztus 04., 13:26
  • Lőrincz Viktor egy nappal a bátyja aranya után ezüstérmet szerzett
  • Verte a horvátokat, elődöntőben a magyar férfi vízilabda-válogatott
  • A női kézisek jól játszottak, de végül kikaptak a sokkal esélyesebb norvégoktól.
  • Minden magyar egység bejutott a csütörtöki középdöntőbe, hajnalban újabb érmek jöhetnek kajakban és kenuban.

Lőrincz Viktor ezüstérmes

photo_camera Fotó: JACK GUEZ/AFP

Egy nappal bátyja, Tamás aranyérme után ezüstöt szerzett a tokiói olimpián a kötöttfogású birkózók 87 kilós súlycsoportjában Lőrincz Viktor. A döntőben az apai ágon ruandai származású Zhan (Jean) Belenjuk volt az ellenfele.,

Az első menet után még 1:0-ra vezetett a magyar birkózó, a másodikban azonban győzött a Kijevben parlamenti képviselő ukrán klasszisa, és 5:1-re nyert.

Elődöntőben vízilabdában

photo_camera Fotó: ANGELA WEISS/AFP

Legyőzte a horvátokat a magyar férfi vízilabda-válogatott a tokiói olimpiai torna negyeddöntőjében, és ezzel bejutott a legjobb négy közé.

Az első negyedet még a horvátok nyerték 3:2-re, de ettől kedzve végig a magyarok voltak jobbak. 15:11 lett a vége, Manhercz Krisztián hét gólt dobott, és Nagy Viktor is remekül védett.

A döntőbe jutásért pénteken azokkal a görögökkel játszunk, akiktől az első csoportmeccsen egy nagyon szoros mérkőzésen 10:9-re kikaptunk, és akik szerdán magabiztosan, 10:4-re verték Montenegrót.

Kiesés jó kézivel

Háfra Noémit próbálja megzavarni a norvég Dale
photo_camera Háfra Noémit próbálja megzavarni a norvég Dale Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Magyar idő szerint szerda kora reggel a lehetetlennek futott neki a magyar nőikézilabda-válogatott: a tornán eddig veretlen, az olimpiai arany legnagyobb esélyeseinek számító norvégokkal csaptak össze a negyeddöntőben.

Az 50. percben még mi vezettünk 21:20-ra, a hajrára viszont elfogyott az erején felül teljesítő, sérülések által sújtott magyar csapat lendülete. A vége 26:22 lett a norvégoknak, akiknek az ünneplésén látszott, hogy alaposan rájuk ijesztett az ellenfél.

Az eddigi meccseken gyenge védekezésünk végre felnőtt a feladathoz, és az utolsó percekig fantasztikusan teljesített. Jók voltunk támadásban is, átlövőből és beállóból is fontos gólokat szereztünk. Talán a szélsőjátékunk volt egy kicsit gyengébb, a norvégoknak viszont ma ez ment a legjobban, ennek köszönhetően sikerült végül az utolsó percekben megnyerniük a meccset.

Furcsa olimpia volt ez a magyar kézisek szempontjából, de végül nem távozunk rossz szájízzel Tokióból.

Olasz negyedik

Olasz Anna
photo_camera Olasz Anna Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Nyítvizi úszásban a magyar versenyző nagyot hajrázva négy másodperccel maradt le a győztes brazil Ana Marcela Cunha mögött. A második, tíz kilométer leúszása után mindössze 9 tizedmásodperc hátrányban a holland Sharon van Rouwendaal, a harmadik, 1,7 másodperc hátrányban az ausztrál Kareena Lee lett.

Kajak és kenu

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Szerdán csak előfutamokat rendeztek, érmeket nem osztottak kajak-kenuban. Valemennyi magyar egység bejutott a csütörtöki középdöntőkbe:

Egyenes ágon:

  • Férfi kajak egyes 500 méter: Tótka Sándor és Csizmadia Kolos
  • Női kajak egyes 500 méter: Kozák Danuta és Csipes Tamara
  • Férfi kajak kettes 1000 méter: Kopasz Bálint-Nádas Bence
  • Női kenu egyes 200 méter: Takács Kincső

Vigaszágon:

  • Férfi kajak kettes 1000 méter: Béke Kornél-Varga Ádám
  • Női kenu egyes 200 méter: Balla Virág

Ezekben a számokban magyar idő szerint csütörtök hajnalban rendezik a középdöntőket majd a döntőket is. Érdemes lehet felkelni, mert esély van érmekre, akár aranyakra is.

És egy rekord

photo_camera Fotó: KEN SATOMI/The Yomiuri Shimbun via AFP

Az eddigi legmagasabb napi koronavírusos esetszámot regisztráltak a tokiói olimpia szervezői szerdán, amikor 29 új fertőzöttet találtak.

Pozitív tesztet szolgáltatott többek között egy orosz karatéka és egy algériai súlyemelő is. Minden covidosra karantén vár.

A tokiói rendezők tájékoztatása szerint július elseje óta 322 esetet regisztráltak.