Norvég külügy: Magyarország számára többé nem elérhető a Norvég Alap

belföld
2021 augusztus 04., 05:10

„A magyar fél javaslatot tett új határidő kitűzésével az egyeztetések folytatására” - írta a Népszavának még múlt pénteken a Miniszterelnökség a norvég civil alap körüli kavarásról. Aznap jelent meg a Portfolio interjúja is Ágostházy Szabolccsal, az uniós fejlesztésekért felelős államtitkárral, melyben ez a párbeszéd szerepel:

Portfolio: Ez a vita régóta tart. Meddig húzódhat még?

Ágostházy Szabolcs: Egyedül a norvégokon múlik. Egy újabb pályázati kör kiírása, pályázatok benyújtása és a technikai átfutás újabb hónapokba telik. Meglátjuk. Az idő fogy, mert ezt a 77 milliárd forintot 2024 végéig fel kellene használni.

Mindebből úgy tűnik, a kormány továbbra is azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy a pénz még menthető - írja a Népszava. A lap megkérdezte hát a norvég külügyminisztériumot.

„Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014-2021-es forrásai” - válaszolták.

Házkutatás a norvég pénzek elosztását menedzselő Ökotárs Alapítványnál a civilek vegzálásának hajnalán 2014 szeptemberében
photo_camera Házkutatás a norvég pénzek elosztását menedzselő Ökotárs alapítványnál a civilek vegzálásának hajnalán 2014-ben. Fotó: ATTILA KISBENEDEK

2020 decemberében született megállapodás arról, hogy a Norvég Alap pénzeit egy kormánytól független szervezetnek kell kiosztania Magyarországon és hét hónap van rá, hogy megtalálják, melyik legyen ez a szervezet. Aztán elérkezett ez a határidő, mégsem született döntés. A norvég külügyminiszter akkor arról írt, hogy a donorországok mind a 15 érintett tagországban elvárják, hogy a civil támogatások lebonyolítója a kormánytól és az államtól független legyen. Ezt az elvárást Magyarország elfogadta, mégsem fogadta el a legjobbnak ítélt pályázatot. Ezeket a pályamunkákat a brüsszeli iroda értékeli, és a többi ország mind el is fogadta ezt az értékelést, csak mi nem.

„[H]a a kormány nem tudja elfogadni azokat az alapelveket, amelyekben a tizennégy másik kedvezményezett országgal egyetértünk, akkor meg kell húznunk a határt” - mondta akkor Ine Eriksen Søreide a Politiconak.

A Népszava mai cikke szerint ezt a határt most világosan meghúzták. A lap szerint a norvég külügy mai válaszával kiderült, hogy az összesen 77 milliárd forintos támogatás nem csúszik, nem átmenetileg került veszélybe, hanem végérvényesen elveszett. Ugyanakkor a norvég kormány a múlt héten jelezte, hogy keresik a megoldást arra, hogy valamilyen formában mégis támogassák a magyar civil szervezeteket, mert szerintük nagy szükségük van a magyaroknak erre a pénzre.