Az építőanyag-forgalmazók kétharmadánál talált szabálytalanságot a fogyasztóvédelem

gazdaság
2021 augusztus 05., 09:19

Július elejétől a fogyasztóvédelem is bekapcsolódott az építőipari alapanyagok piacán tapasztalható visszás jelenségek fokozott vizsgálatába. A hatóság a helyszíni ellenőrzések első négy hetében a forgalmazók 61 százalékánál tárt fel jogsértést – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.

A közlemény szerint a július 7. óta tartó országos vizsgálaton a kormányhivatalok munkatársai eddig összesen 327 helyszínen fordultak meg, és több mint 200 esetben tapasztaltak jogsértést, de ezek negyedénél a kereskedők már az ellenőrzés ideje alatt pótolták a mulasztást, kiigazították a hibát.

198 piacfelügyeleti ellenőrzés során 313 féle, összesen közel 82 ezer darab termék vizsgálatát végezték el, végül 120 termékfajtánál, összesen több mint 24 ezer építési terméknél állapítottak meg elsősorban a jelölésekkel, teljesítménynyilatkozatokkal összefüggő hiányosságokat. A kilenc online ellenőrzésből öt webáruház esetében tártak fel árfeltüntetési jogsértést.

A kifogásolási arány szempontjából a leggyengébben a TÜZÉP telepeken és a szaküzletek, barkácsáruházak teljesítettek, ezeknek több mint 60 százalékánál akadt probléma. A fatelepek felét, a vasudvarok több mint harmadát érték kisebb-nagyobb mulasztáson az ellenőrök.

A kormányhivatalok az ellenőrzött helyszínek 76 százalékánál, 248 kereskedelmi egységben tapasztaltak áremelkedést. Készlethiány tízből négy forgalmazónál merült fel. A vizsgálat visszavonásig folytatódik a fővárosban és minden megyében.

A kormány július 7-én jelentette be, exportengedélyhez fogják kötni bizonyos építőanyagok kivitelét Magyarországról, ami technikai okokból ez október elején léphet életbe. Azt viszont azonnali hatállyal rendelték el, hogy bizonyos anyagok kivitele bejelentésköteles lesz. Ilyenek az acél- és vastermékek, a homok, kő, a kaviocs, a sóder és a szigetelőanyagok. Bizonyos termékeknek pedig lényegében hatósági árat szabnak az úgynevezett kiegészítő bányajáradék bevezetéseével. Ez azt jelenti, hogy ezekre az építőanyagokra – például agyagra, kavicsra, homokra – maximális árat fognak megszabni, aki pedig ezeket annál drágábban dobja piacra, az a különbözet 90 százalékát fizetheti be bányajáradék címén. Ez a 3 milliárdosnál nagyobb éves árbevételű cégekre fog vonatkozni.