Madridban fogták el a calabriai maffia, a 'Ndrangheta vezetőjét

külföld
2021 augusztus 05., 09:46

A bolognai csendőrség és a spanyol rendőrség Madridban elfogta a calabriai maffia, a 'Ndrangheta vezetőjét, Domenico Paviglianitit, aki gyilkosság és kábítószer-kereskedelem miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a nyolcvanas években. Büntetését később harminc évre csökkentették, 2019 októberében pedig egy igazságügyi számítási hiba miatt kiszabadult, és Spanyolországba menekült.

Klánjának kiterjedt befolyása van az észak-olaszországi és a dél-amerikai drogpiacon. Paviglianiti főszerepet játszott a calabriai klánok közötti véres viszályokban, úgy ismerik őt, mint a 'Ndrangheta hóhérát. A maffiacsaládok közt kitört 1985-ös háború idején, ami összesen 3000 halottat követelt, legalább egy tucat ellenfelét ölte meg.

A 'Ndrangheta domináns szerepet játszik a nemzetközi kábítószer-kereskedelemben, de fegyverkereskedelemből, pénzmosásból és korrupcióból is származnak bevételei. Becslések szerint a bűnszövetkezet éves globális forgalma 50 és 100 milliárd euró között mozoghat.

Idén januárban kezdődött el az utóbbi évtizedek legnagyobb maffiapere Olaszországban: a 'Ndrangheta 355 tagjának tárgyalásán 900 tanú tesz majd vallomást, az eljárás évekig is eltarthat. (MTI)