Nem véletlenül nem lepett meg mostanában bokorban bujkáló traffipaxos rendőr

közlekedés
2021 augusztus 05., 07:38

Az elmúlt évtizedekben egész folklór alakult ki a bokrok között vagy buszmegállókban elbújva radarozó, csak a kicseszésre hajtó közlekedési rendőrök körül, de a magyar rendőrség hivatalosan is szakított a múltjával ezen a téren.

“A rendőrség a közúti közlekedési intézkedések során is a büntetés helyett a prevenciót helyezi előtérbe, tekintettel arra, hogy a fő cél a jogsértések kockázatának lehetséges csökkentése.”

- írták a 444 kérdésére.

A téma úgy került elő, hogy Hadházy Ákos parlamenti képviselő közérdekű adatigényléssel fordult a rendőrséghez, miután olyan információkat kapott, hogy hogy idén nyáron teljesen megszűntek a mobil traffipaxos sebességellenőrzések az országban. A kérdése konkrétan az volt, hogy június 21. és július 4. között hány gyorshajtást rögzítettek a rendőrség sebességmérő eszközei az országban összesen és ezen nyomán hány büntetést osztottak ki.

A válaszból az derült ki, hogy míg a vizsgált időszakban a fixen telepített eszközök segítségével 10958 büntetést szabtak ki, míg a mobilok használatával egyet sem.

Miközben a 365 fix traffipaxra amúgy 189 darab mobil készülék jut.

A rendőrség kérdésünkre most megerősítette, hogy Hadházy jól értelmezte a válaszukat. De azt állítják, hogy ez azért nem jelenti azt, hogy örökre vagy tartósan letettek volna az elbújós sebességmérésről. Miután leszögezték, hogy a fő cél ma már nem a büntetés, hanem a megelőzés

“A rendőrség folyamatosan elemzi és értékeli a közlekedésbiztonsági helyzetet, a közlekedésrendészeti tevékenység formáját, irányultságát, intenzitását, így a rendőri szervek a levont konzekvenciák alapján az aktuális közlekedésbiztonsági helyzet által indokolt helyszíneken, időpontokban és intenzitással végzik sebességellenőrzési tevékenységüket.”

Az mindenesetre árulkodó, hogy az aktuális közlekedésbiztonsági helyzet két hét alatt egyetlen mobil sebességmérést sem igényelt június végén.

A rendőrség ezzel együtt arra figyelmeztet, hogy

“ (...) nem jelenthető ki általánosságban, hogy a mobil sebességmérő készülékek igénybevételének csökkenésére, vagy tendenciaszerű alkalmazására kell számítani a jövőben, ugyanis azokat mindig az aktuális helyzethez mérten használjuk.”

Érdekes választ kaptunk arra, hogy helytálló-e Hadházy azon információja, miszerint a változás okai között van az is, hogy kevés és csökken a rendőrség személyi állománya, vagyis nem jutna elég rendőr a fontosabb feladatokra, ha radarozni küldenék őket.

A rendőrség ugyanis nem cáfolta ezt, mindössze annyival reagáltak, hogy:

“A Hadházy úrnak írt rendőrségi válaszlevél nem tartalmaz a rendőrség állományának csökkenésére vonatkozó részt, így parlamenti képviselő úr ezirányú következtetéseinek forrását nem ismerjük. “

Azt viszont határozottan cáfolták, hogy bármi probléma lenne a traffipaxok hitelesítésével.