Rasovszky Kristóf ezüstérmes a 10 kilométeres nyíltvízi úszásban

olimpia
2021 augusztus 04., 23:29

Végig az élbolyban haladva, nagyot úszva második lett az olimpia nyílt vízi úszásában Rasovszky Kristóf.

Hét kört kellett megtenniük az úszóknak.

A rajt után a német Florian Wellbrock állt élre. Ő volt a legnagyobb esélyese a versenynek, 2019-ben elsőként nyerte meg világbajnokságon medencében a 10 ezer métert és nyílt vízen a 10 kilométert. (Rasovszky a kvangdzsuni világbajnokságon 10 ezer méteren 4. lett, az 5 kilométert nyerte meg a vébén.)

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Rasovszky igyekezett tapadni a németre, az első frissítés után a magyar úszó a harmadik helyen állt. Wellbrock, a francia Marc-Antoine Olivier és Rasovszky megúszott a mezőnytől, ők egymás mögött haladtak, a mezőny 20 másodperccel a magyar mögött úszott a táv negyedénél.

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A második frissítésnél, 3 kilométer környékén tovább nőtt a különbség az első három és a mezőny között, 30 másodperccel vezetett a harmadik Rasovszky a negyedik Paltrinieri előtt. Az üldözőket vezető olasz nagy formában volt, ő nyerte az 1500 méteres medencés versenyt, ahol a német Wellbrock harmadik lett.

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A harmadik frissítésnél, 4,3 kilométernél Olivier állt az élre, Rasovszky maradt harmadik. A mezőny kicsit felzárózott a vezető hármashoz, de volt még 18 másodperc előnyük. Több mint 50 perce úsztak, amikor Rasovszky beleerősített és az élre állt, Wellbrock követte a lábvízén, majd mellette, a francia kicsit leszakadt, a mezőny tovább közelített.

5,7 kilométernél volt a negyedik frissítés, Rasovszkyékra felzárkózott az olasz Paltrinieri, Wellbrock visszavette a vezetést.

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Az ötödik frissítésnél, 7,1 kilométernél rájuk úszott még az izraeli Roditi és a görög Kynigakis. 1 óra 20 perc után fordultak rá a táv utolsó negyedére.

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A hatodik, utolsó frissítésnél Wellbrock és Rasovszky ritmust váltottak, és megléptek a mezőnytől, a német tisztán vezetett, de Rasovszkynek is tiszta előnye volt a harmadik helyen lévő olasszal szemben. A német fokozatosan növelte az előnyét, az olasz viszont nagyon rájött Rasovszkyra. A hajrája a magyarnak volt erősebb, és megszerezte a második helyet.

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

1. Florian Wellbrock (Németország) 1:48:33.7 óra
2. Rasovszky Kristók 25.3 mp hátrány
3. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 27.4 mp h.

A verseny végén Rasovszky az M4-nek azt nyilatkozta, hogy nem ilyen versenyre számított előzetesen, de a németek nagyon belekezdtek. A második körben minden mindegy alapon elkezdett felzárkózni, aztán próbált úgy tartalékolni, hogy legyen ereje a végére, keveset úszott a legelején, türelemre is intették, hogy várjon az utolsó körig.

A hajráról azt mondta, hogy a németet nem volt esélye megfogni, de az olasz is talált még egy sebességet, ami neki viszont nem volt meg. Ezért elkezdett egy kicsit kacsázni előtte, aztán a legvégére az olasz is elfogyott.

Nagyon meleg volt a víz, de Rasovszky elmondta, hogy Hévízen edzhetett a termálvízben, így ehhez hozzászokhatott, nem zavarta.

Az ezüstnek pedig tudott örülni, Wellbrockot most nem tudta megfogni.

Nyíltvízi úszásban ez a második magyar olimpiai érem, az elsőt (egy aranyat) Risztov Éva nyerte 2012-ben Londonban. A nők 10 kilométeres versenyében kedden Olasz Anna 4. helyen ért célba.

Rasovszky a magyar olimpiai csapat 13. érmét szerezte Tokióban, 4 arany, 6 ezüst és 3 bronz eddig az éremgyűjtemény.

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA