Rengeteg macska pusztul el az Egyesült Királyságban, feltehetően egy széles körben forgalmazott macskaeledel miatt

ÁLLAT
2021 augusztus 05., 07:27

Egyre több macska pusztul el egy rejtélyes betegség következtében az Egyesült Királyságban, a vizsgálatok arra jutottak, a halálesetek egy széles körben forgalmazott macskaeledelhez köthetők. A Guardian azt írja, aggodalomra adhat okot, hogy egyelőre nem nagyon figyelmeztették a macskatulajdonosokat az országos termékvisszahívásra, pedig a Sainsbury hipoallergén macskaeledelének a Fold Hill Foods által gyártott egyes tételeit, amelyek Applaws és AVA néven futnak, már júniusban visszahívták.

photo_camera Fotó: Mészáros Juli

A brit állatorvosokat elárasztották a páncitopéniás esetek: az állatok vérében csökkent a vörösvértestek, fehérvérsejtek és a vérlemezkék száma is, ami súlyos betegségeket okoz. A brit Királyi Állatorvosi Főiskola (RVC) közleménye szerint az elmúlt hónapokban legalább 528 ilyen esetet regsiztráltak, a beteg macskák több mint 63 százaléka elpusztult. Feltehetően azonban ennél sokkal több állat pusztult el, amit nem jelentettek az állatorvosoknak.

Bár a vizsgálat még tart, az RVC közleménye szerint a betegséget mikotoxinok, vagyis különböző gombák által termelt mérgező vegyületek okozhatják. A mikotoxinok még a betakarítás előtt, de akár utána is megjelenhetnek a növényeken, és így bekerülhetnek olyan élelmiszerekbe, mint a gabonafélék, az aszalt gyümölcsök vagy a fűszerek.

Az üggyel kapcsolatban a Fold Hill Foods szóvivője azt mondta, egyelőre semmi sem bizonyítja, hogy van összefüggés az általuk gyártott macskaeledel és a megbetegedett macskák közt. (Guardian)