Vizsgálatot indít Bolsonaro ellen a brazil legfelsőbb bíróság

2021 augusztus 5., csütörtök 4:22

Vizsgálat indítását rendelte el szerdán Jair Bolsonaro brazil elnök ellen a brazil legfelsőbb bíróság egyik bírája hamis hírek terjesztéséért, amiért Bolsonaro bizonyítékok nélkül folyamatosan támadja az ország választási rendszerét.

Alexandre de Moraes bíró a legfelsőbb választási bíróság (TSE) hétfői kérelme alapján döntött így. A testület aznap maga is vizsgálatot indított, amiért az államfő „politikai és gazdasági hatalmával visszaélve” azt hangoztatja, hogy ellenfelei az elektronikus választási rendszert kihasználva el akarják csalni a jövő évi választásokat. A vizsgálat célja, hogy megállapítsák, Bolsonaro valóban „sértegető, rágalmazó és becsületsértő” módon viselkedett–e. „A köztársaság elnöke törvénysértő cselekedetekkel gyanúsította a legfelsőbb bíróság tagjait a tömegtájékoztatási eszközökön és a közösségi hálózatokon keresztül, hogy aláássa a bírói hatalmat és veszélyeztesse annak függetlenségét” – írta határozatában Moraes bíró.

Jair Bolsonaro augusztus 4-én Fotó: MATEUS BONOMI/AGIF via AFP

A vizsgálat kiterjed a múlt csütörtökön, Facebookon közvetített több mint kétórás élő videóra is, amelyben Bolsonaro a legkisebb bizonyíték nélkül beszélt arról, hogy meggyőződése, hogy az 1996-ban bevezetett elektronikus urnák segítségével csalások történtek az előző két elnökválasztás során.

A TSE azt követően voksolt a Bolsonaro elleni nyomozás megindítása mellett, hogy az elnök egy olyan választási rendszer fenntartásával vádolta a bíróság tagjait, amelynek célja Luiz Inácio Lula da Silva korábbi baloldali elnök újbóli hatalomra segítése.

A hivatalban lévő jobboldali elnök nyomtatott bizonylatok kötelezővé tételét követeli, amelyekkel szerinte – vitatott eredmények esetén – igazolhatók lennének az elektronikusan leadott szavazatok. Hozzátette, előfordulhat, hogy nem fogadja el a következő évben esedékes elnökválasztás eredményét, ha nem eszközölnek változtatásokat a rendszeren. Korábban azt is mondta, ha nem lesznek nyomtatott bizonylatok, akkor választások sem lesznek 2022-ben.

Bolsonaro javaslatáról csütörtökön szavaz egy kongresszusi bizottság. (MTI)